Boğaziçili profesör: Bu yüzyılın sonunda İstanbul'da sıcaklık 50 dereceyi bulacak

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, “Bu yüzyılın sonunda İstanbul’da 45 derecelik sıcaklık normal olacak, 50 dereceler de görülecek” dedi. Kurnaz, ‘2050 yıllarına gelindiğinde Türkiye’de kişi başına düşen su miktarının kıtlık seviyesine ulaşacağını’ da belirtti.

Fotoğraf: DHA

Kurnaz’ın DHA’ya verdiği demeç özetle şöyle:

‘Antalya yaşanmaz olacak’

“Su kıtlığının en büyük nedeni nüfus ve iklim değişikliği.Çok acil alternatif çözümler lazım. Bu çözümlerin ilk adımı Türkiye’de İstanbul’dan başka yaşanacak cazibe merkezleri yaratmak olabilir.

Antarktika’da kopmasını beklediğimiz çok daha büyük buz kütleleri var. Bu buz kütleleri koptuğu zaman İstanbul’daki deniz seviyesi yükselecek. Bu yükselme özellikle Boğazlar’ın kıyı kesimlerini çok ciddi etkileyecek. 

Antalya’da bu yüzyılın sonunda insanların yaşayamayacağı sıcaklıkları görme ihtimalimiz yüksek. Sıcaklığın olduğu yere bir de nemi ekleyecek olursak insan vücudunun terlemesine imkan vermeden insan ölümleri gerçekleşecek. Bu sürece biz ‘ıslak termometre 35 derece’ diyoruz. Antalya, Adana ve Mersin gibi bölgelerde ‘ıslak termometre 35 derece’ye ulaşıldığında dışarıda insanlar ölmeye başlayacak.

‘Üretim bitebilir’

İklim değişikliği bu şekilde devam ederse üretim bitecek. Malatya’da şu an da bile kayısı üretimi konusunda zorlanıyoruz. Geçtiğimiz senelerde 2 milyon kayısı ağacı kesildi.  Yine sıcaklığa bağlı Mersin’de narenciye bitiyor. Sıcaklık artışı bu şekilde devam ettiği sürece Çukurova’da pamuk tarımı yapamayacak hale geleceğiz. Aynı zamanda şu an Karadeniz’de fındık yetişen yerlerde fındık yetiştiremeyeceğiz.

‘Ülke olarak bizi çok büyük bir bela bekliyor’

Ülkemizde Orta Anadolu’da tarım yer altı suyuyla yapılıyor. Yeraltı suyunun yer yer düştüğü biliyoruz. Bu durum iklim değişikliğiyle birlikte tarımın da çok kötü etkileneceğini gösteriyor.

Yine sıcaklığa bağlı turizmde ciddi kayıplar yaşayacağız. Şu an 35 derecelerde ülkemize turist gelip yaşayabiliyor ancak hava sıcaklığı 48 dereceyi bulduğunda turistler gelip ülkemizde yaşamayacak.

Ülke olarak bizi çok büyük bir bela bekliyor.

‘İstanbul’da yaşayanların taşınması gerekiyor’

Öncelikle kişisel hayatımızda özel araç kullanımını bırakmak zorundayız. Et ve süt ürünlerini tüketmeyi azaltmalıyız. Ayda 500 gram kıymayla yaşayan insanların bir şey yapmasını beklemiyoruz. Ancak günde üç öğün et yiyen kişiler tüketimini minimum seviyeye indirmeli. Yine gereksiz alışveriş yapmaktan kaçınmalıyız. Mevcut kıyafetlerle yaşamayı öğrenmeliyiz. Aynı zamanda İstanbul’da yaşayan vatandaşların başka yere taşınması gerek.

Kurnaz’ın son sözü şöyle: “Bunları yapmadığımız müddetçe her geçen gün daha büyük sorunlarla karşılaşacağız.”