Uganda'da Anayasa Mahkemesi, eşcinselliği suç sayan yasa 'hükümsüzdür' dedi

Uganda’da Anayasa Mahkemesi, bu yılın Şubat ayında Cumhurbaşkanı Yoveri Museveni’nin onayından geçen eşcinsel karşıtı yasayı iptal etti.

20140224 lgbt

Eşcinsel ilişkiye girenlere 14 yıl hapis cezası öngören, ‘suçun‘ tekrarlanması durumunda da ömür boyu hapis cezasına hükmeden yasa, 2013 yılının Aralık ayında yeterli çoğunluk sağlanmadan meclis onayından geçtiği için Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

İptal edilen yasa etrafında eşcinsel olduğunu bilen fakat ilgili birimlere bildirmeyenleri de suç kapsamına dâhil ediyor, ayrıca ceza hükmü ilk defa geyler dışında lezbiyenleri de kapsıyordu.

Tüm dünya tepki göstermişti

Birçok devlet, sivil toplum kuruluşu ve LGBTİ örgütünün tepki gösterdiği Uganda Cumhurbaşkanı Museveni, yasayı onayladıktan sonra bir takım garip açıklamarda bulunmuş, “Etrafta bu kadar güzel kadın varken nasıl bir erkekten etkilenebiliyorlar, anlamıyorum. Eğer geyseniz sizde çok büyük yanlışlar var demektir. Aslında hepsi heteroseksüel ama para için böyle ilişkilere giriyorlar” demişti.