Reuters’ın toplam 18 kurumun katılımı ile düzenlediği ankete göre, Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) temmuzda KDV ve ÖTV indirimlerinin sonlanması ve elektrik zammının etkisiyle aylık yüzde 1.6 artış göstermesi, yıllık enflasyonun ise hazirandaki yüzde 15.72’den yüzde 16.9’a yükselmesi bekleniyor.

Beyaz eşya, mobilya ve otomotivde KDV ve ÖTV indirimleri 30 Haziran’da sona ermişti. 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere tüketicilerin elektrik tarifelerinde vergi ve fonlar dâhil yüzde 15 artış yapılmıştı.
Ankete göre, aylık tahminler yüzde 0.5 düşüş ile yüzde 2.50 artış, yıllık beklentiler yüzde 14.5-18 bandında yer alırken, yıl sonu tahminleri ise bir önceki anketteki yüzde 15.25’ten yüzde 14.5’e geriledi.
TÜFE haziranda beklentilere paralel aylık yüzde 0.03 artış gösterirken, yıllık enflasyon ‘baz etkisiyle’ mayıstaki yüzde 18.71’den haziranda yüzde 15.72’ye sert gerilemişti.
Son olarak, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) temmuzda Murat Uysal’ın başkanlığındaki ilk toplantısında enflasyonun yıl sonunda beklentilerin altında kalabileceği öngörüsü ile politika faizini 425 baz puan indirimle yüzde 19.75’e çekerek 4.5 yıllık aranın ardından faiz indirmişti.
Merkez Bankası 2019 sonu enflasyon tahmininin orta noktasını yüzde 14.6’dan yüzde 13.9’a çekmişti.
TÜİK temmuz ayı enflasyon verilerini bugün saat 10.00’da açıklayacak.
Ekonomistlerin temmuz ayına ve 2019 sonuna ilişkin aylık ve yıllık tahminleri şöyle:
