Almanya, Türkiye'nin 'siyasi' iade taleplerine olumsuz yanıt verecek

 

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, Türkiye’den iade taleplerine, siyasi oldukları takdirde karşılık vermeyeceklerini açıkladı.

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Deutsche Welle’de yer alan habere göre Mass, “Adli yardımlaşma ile ilgili olarak durum şu: Türkiye’den ağır suçlar söz konusu olduğunda, cinayet, kasten adam öldürme gibi konularda adli yardımlaşma talebi olduğunda bu talep tarafımızdan inceleniyor. Ama adli yardımlaşmadaki çekincemiz siyasi bir nedene dayanmaması Dayandığı takdirde bu talep hakkında işlem yapılmıyor” diye konuştu.

Alman bakan, “Şu anda talepleri tek tek inceleyerek söz konusu olan olağan bir suç mu diye bakıyoruz. Yoksa bu iade talebi hâlihazırda orada sürdürülmekte olan ve temizlik operasyonu olarak adlandırılanların bir parçası mı? Eğer öyleyse ilgili taleplerde kesinlikle iade söz konusu olmayacaktır” dedi.

‘Basın özgürlüğü, çalışanların baskı olmadan işini yapmasını da kapsar’

Basın özgürlüğünün sadece gazetelerin varlığını sürdürmesi değil aynı zamanda çalışanların baskı olmadan çalışması anlamına geldiğini belirten Mass, şöyle devam etti: “Basın özgürlüğü demokrasi ve hukuk devletinin temel bileşenidir. AB’ye üye olmak isteyen basın özgürlüğünü de teminat altına almalıdır. Basın özgürlüğü sadece gazetelerin varlığını sürdürmelerini değil aynı zamanda basın çalışanlarının baskı olmaksızın, zapt edilmeksizin ve gayet tabii ki tutuklanmaksızın işlerini yapmalarını kapsamaktadır. İşte bu bizim büyük bir kaygıyla izlediğimiz bir konu.”

‘Süreçler hukuk devleti kriterlerine göre mi işliyor?’

Kaygının sadece basın kuruluşları ve gazetecilerle sınırlı olmadığını aktaran Mass, “Dürüstçe ifade etmek gerekirse darbe girişimi sonrası çok sayıda kamu görevlisi, memur ve eğitimci tutuklandı. Bu süreçte kendimize ‘Gerçekten de süreçler hukuk devleti kriterlerine göre mi işliyor?’ sorusunu sorduk” dedi.

Gülen Cemaati’yle ilgili yorum yapmaktan kaçınan Mass, “Benim bildiğim kadarıyla Gülen hareketi yapılanmasıyla ilgili bir inceleme yapılmamakta ve Almanya’da bir örgüt olarak var oldukları konusunda da yeterli bilgi yok” diye konuştu.