Arkeologlar 'şaka' sanmıştı: Japonya'da Roma ve Osmanlı'ya ait sikkeler bulundu

 

Japonya’da bir Ortaçağ kalesinde Roma ve Osmanlı imparatorluklarına ait sikkeler bulundu. Arkeologlar, sikkelerin gerçekliğini onaylarken Japonya’ya nasıl geldiklerini ‘şimdilik’ açıklayamadı.

japonya-sikke
Fotoğraflar: CNN

CNN’in haberine göre arkeologlar, Okinava Adası’nda yer alan Katsuren Kalesi’nde bulunan sikkelerin, ya bir şaka ya da turistlerin düşürdüğü ‘replika’ izlenimine kapıldı.

Sikkeler X-ray teknolojisi kullanılarak incelendi. Bu incelemelere göre gerçekliği ispatlanan sikkelerin üzerindeki betimlemeler ya da yazılar yıpranmadan dolayı okunamıyor. Ancak yine x-ray teknolojisiyle yapılan incelemelerde sikkelerin üzerinde İmparator 1. Konstantine ve mızrak tutan bir asker bulunduğu düşünülüyor.

Roma sikkeleriyle bulunan Osmanlı İmparatorluğu’na ait sikkelerin üzerinde 1687 yazdığı belirtilirken Roma sikkelerinin ise 300 ila 400 yılları arasında ait olduğu vurgulandı.

japonya-sikke1

Samuray zırhlarını incelemek için gitti; sikkeleri buldu

Gangoji Tapınağı Kültür Varlıkları Bölümünden Toshio Tsukamoto, yaptığı keşfi, “Buraya Japon samuraylarının zırhlarını incelemek için gelmiştim. Fakat gezerken sikkeleri gördüm. Daha önce Mısır ve İtalya’da kazılarda bulunmuştum ve birçok Antik Roma sikkesi görmüştüm. Buradaki sikkeleri de hemen teşhis edebildim” diye duyurdu.

Okinawa Uluslararası Üniversitesi’nde çalışan Arkeolog Hiroyuki Miyagi ise konuyu duyduğunda bunun ‘kendisine’ yapılan bir şaka olduğunu düşünmüş: “Kasturen Kalesi’nde Roma İmparatorluğu dönemine ait sikkeler bulduklarına inanamadım. Bu sikkelerin turistler tarafından düşürülmüş sahte sikkeler olduğunu düşündüm.”

Arkeologlar, 2013’ten beri Okinava’daki Katsuren Kalesi’nde arkeolojik kazılar yapıyor. 12. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar varlık gösteren Katsuren Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.