BM'den sansüre kınama: İnternet erişimini engelli, insan hakkı ihlalidir

 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, internet erişimini engelleyen ve internette sansür uygulayan ülkeleri kınayarak, bu engellemeleri ‘insan hakkı ihlali’ diye tanımladı.

internet sansuru sb

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre, konseyde karara karşı çıkan Rusya, Çin, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Hindistan eleştirildi. BM, dünya nüfusunun yarısının internette sansür uygulayan ülkelerde yaşadıklarına dikkat çekti.

Kararda, olumsuz bildirimlere karşı ‘korunma’, dış dünyaya dönük haber paylaşımının engellenmesi, ya da bir ülkedeki vatandaşları dış dünyadaki bilgi ve haberlerden ‘koruma’ amaçlı tüm erişim engelleri ‘insan hakkı ihlali’ olarak tanımlandı.

BM, günlük yaşamdaki tüm insan haklarının, online alemde de geçerli olduğunu belirtirken, internetin bir ‘insan hakkı’ olduğuna ve bu hakkın korunması gerektiğine dikkat çekti.

BM kararının hukuki bir bağlayıcılığı yok, ancak eleştirilerin odağındaki ülkeler üzerinde baskının artması hedefleniyor.

Hormonlu Domates Ödülleri haberlerine erişim engeli: Diken dahil beş siteye sansür

Facebook ‘şeffaflık’ verilerini açıkladı: Türkiye’de 2078 içeriğe erişim engellendi

#SansürCell seriye bağlandı: Turkcell 423 tweete daha erişim engeli getirtti

Karartmaya devam: Sputnik’in Türkçe yayını dahil tüm adreslerine erişim engeli