Milletvekili dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin hedefindeki HDP’liler, Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Meclis’ten çıkan sonucu Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye niyetlenen HDP, CHP’li vekillerden destek istemiş ancak CHP yönetimi parti bazında destek verilmeyeceğini söylemişti. Bireysel başvuruların olabileceği aktarılan CHP’de ilk adımı Sezgin Tanrıkulu atarak düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle AYM’ye başvurmuştu.
‘Tüm bunlar tek adam ve başkanlık sistemi için yapılıyor’
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ve HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar HDP’li vekillerin bireysel başvurularını teslim etmelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Dokunulmazlıkların kaldırılmasının toplumda daha büyük bir ayrışmaya yol açacağını söyleyen Tuğluk, “Göreceksiniz, bu uygulamanın siyasi ve toplumsal sonuçları yaşanacak. Çok tehlikeli sonuçlar doğurma ihtimalini de bağrında taşıyor. HDP’nin Meclis dışına atılması sonrasında hepimiz de biliyoruz ki iktidar, HDP’yi terörize edecek bir süreç başlatacak. Tüm bunlar tek adam ve başkanlık sistemi için yapılıyor” dedi.
Aysel Tuğluk sözlerine şöyle devam etti: “Halkın iradesinin Meclis’te yok edilmesi gibi son derece antidemokratik sonuçlar yaratacaktır. Sorunlara demokratik, diyalog yoluyla çözümler aramak doğru olurdu. Bu HDP’ye oy veren milyonlarca insanın iradesinin dokunulmazlığı da kaldırılmıştır aslında. Bizim kültürümüzde biat etme yoktur. Ayrışmaya doğru bir sürecin de önü açılmış olacaktır.”
‘Korkusu olan HDP’de siyaset yapmaz’
HDP’li Sancar’sa, Anayasa değişikliğinin HDP’yi Meclis dışına atma operasyonu olduğunu belirtirken, sadece Anayasa’nın değil, ‘hukuk ve ahlak’ın da çiğnendiğini söyledi.
AYM’den ‘kendisini var eden kurallara uygun bir karar’ beklediklerini vurgulayan Sancar, “Bu darbe planı çok büyük bir yara alacaktır. Bizim normal siyasi işlerimizi terör faaliyet olarak nitelendirmişler. Son bir ayda 300’den fazla fezleke gelmiştir. Yargılanmaktan yana bir korkumuz yok. Darbe planı yapmalarına da karşı olacağız. Korkusu olan da HDP’de siyaset yapmaz. Bütün ölümlere karşı çıkan tek partiyiz. Algı operasyonu yapılmamalı” dedi.