Geçtiğimiz yıla muhalif giren Salih Memecan'dan bu yıl karikatür yok

‘Havuz medyası’nın amiral gemisi Sabah’ta uzun yıllardır karikatüristlik yapan Salih Memecan, geçtiğimiz yıl AKP’ye sert eleştiriler getirdiği ‘muhalif’ yeni yıl karikatürünün ardından bu yılı boş geçti.

‘Odasını boşalttı’

salih memecan

Sabah’ta Memecan’ın karikatürünün yayınlanmaması, ünlü karikatüristin gazeteyle yollarının ayrıldığı yorumlarının yapılmasına neden oldu. Medyaradar, 26 yıldır Sabah’ta çalışan Memecan’ın gazetedeki odasını boşalttığını ve Sabah’la yollarının yılbaşı öncesi ayrıldığını öne sürdü.

Kamu vicdanını yaralayan karikatürleriyle bilinen Memecan, 2015’in ilk gününde Sabah’ın birinci sayfasının üçte birini kaplayan ‘Emojiler de yeni yıla girer’ başlıklı karikatürüyle şaşkınlık yaratmıştı.

Geçtiğimiz yılın ilk muhalifiydi

memecan-karikatur

Erdoğan’a hakaret iddiasıyla tutuklanan 16 yaşındaki M.E.A’dan ‘en az üç çocuk’ ısrarına, Osmanlıca tartışmalarından 17 Aralık’ın simgelerinden ayakkabı kutusuna, ‘başdanışman’ Yiğit Bulut’un durdurulamayan yükselişinden AKP ampulünü, “Hiç ne oldu demeyeceksin. Tecrübe konuşuyor” diye uyaran ANAP arısına iktidara sert göndermeler içeren bir 2014 panoraması yer almıştı.

Bu karikatürün hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah’ın baş sayfasında yer alması dikkat çekmiş, karikatüristin kısa süre sonra da güneş tutulmasına ilişkin çizdiği karikatür de güvenlik politikalarına muhalif duruşuyla gözden kaçmamıştı.

memecan

Memecan imzalı karikatürde güneş, kendisine silah doğrultan polise, “Tutuklanacak değil. Tutulacak, tutulacak” diyordu.

Sabah, uzun zamandan bu yana ilk kez yeni yılın ilk gününe karikatür olmadan girdi.