Fazıl Say, Aspendos'taki restorasyon faciasına kayıtsız kalamadı: Ağlamak istedim

 

Dünyanın en önemli kültürel varlıklarından Aspendos Antik Tiyatrosu’nda basamak ve oturakların orijinal koyu gri yerine beyaz kireç taşı kullanılarak restore edilmesine bir tepki de dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’dan geldi.

Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

 

Antalya’nın Serik ilçesindeki UNESCO Dünya Miras Listesi’ne aday antik tiyatro, restorasyon için sekiz ay kapalı tutulmuştu. Ancak Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyon sonrası yeni yerleştirilen taşlar, ‘mutfak mermeri’ne benzetilmişti.

Fazıl Say, konuyla ilgili Facebook ve Twitter hesapları üzerinden yaptığı açıklamada “2500 yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu’nu renove etmişler (!!) Farklı renk mermer ile!! Kim bu tarih cinayetini işledi? Bu nasıl bir anlayıştır?? Fotoğrafı görünce ağlamak istedim” ifadelerini kullandı.

fazil say

Bakan Topçu, Aspendos eleştirileri için ‘ideolojik linç’ dedi: Kimin işine yarar

Bakanlık ‘yüreklere su serpti’: Aspendos’taki yeni mermerler de zamanla eskiyecekmiş

Restorasyonda facia ötesi: Aspendos Antik Tiyatrosu’na ‘mutfak mermeri’ döşendi!