Rıfat Okçabol: Kandırmaca!

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

AKP, geçenlerde kuruluşunun 25. yılını kutladı. AKP, bu 25 yılın 24’ünde tek başına iktidar olarak ülkeyi istediği gibi yönetti ve hâlâ yönetiyor. AKP’nin lideri, daha böyle bir parti yokken, “Bütün okullar İmam Hatip yapılacak” (Cumhuriyet, 17 Eylül 1994) ve “Elhamdülillah şeriatçıyız” (Milliyet, 21 Kasım 1994) demişti.

Bu söylemlerde bir kandırmaca yok; ancak 24 yıllık iktidarlarında Cumhuriyetle, çağdaş değerlerle ve demokratiklikle ilgili söylemleri ile açıkladıkları resmi belgelerdeki ifadelerin pek çoğunun toplumu kandırmaya yönelik olduğu görülüyor.

AKP 2002 genel seçimlerini kazandığında, daha hükümeti kurmadan, yapacakları ile ilgili 205 hedefi içeren bir acil eylem planı (AEP) açıklamıştı. Kandırmacanın bu hedeflerle birlikte başladığını söylemek yanlış olmuyor. Örneğin AEP’de, “Kamu yöneticilerinin atanmasında liyakat esas alınacak” demişlerdi! AEP’de kandırmaca niteliğinde olan eğitimle ilgili hedefler aşağıda örnekleniyor:  

“Yoksul aile çocuklarına temel eğitim ve sağlık yardımı yapılacak” demişlerdi! Oysa yüz binlerce çocuk okula aç gidiyor; pek çok öğrenci yurt parası, yemek parası ve yol parası gibi harcamaları yapamayacağı için bir yükseköğretim programını kazanmış olsa da üniversiteye devam edemiyor.

“Çocuk işçiliğinin önlenmesi için gerekli tedbirler alınacak” demişlerdi! Oysa yüzbinlerce çocuk çalışmak zorunda kaldığından zorunlu öğretimine devam edemiyor.

Rıfat Okçabol’un yazısı