İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) davasında ikinci celse başladı. Avukatı Hasan Fehmi Demir tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun savunmasının alınmasını talep etti. Hakim, “Savunma hakkını engellemek gibi bir durumumuz yok” dedi.

İstanbul 33’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen İBB davasının ikinci celsesi Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki salonda yapılıyor.
Duruşmaya İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın da aralarında bulunduğu bazı tutuklu sanıklar katıldı.
Aziz İhsan Aktaş, İmamoğlu’nun babası Hasan İmamoğlu, oğlu Mehmet Selim İmamoğlu ve şarkıcı Ercan Saatçi’nin de aralarında olduğu bazı tutuksuz sanıklar da mahkeme salonunda.
İBB davasında 53’ü tutuklu 414 sanık yargılanıyor.
Davayı takip etmek için Silivri’ye giden YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, duruşma öncesi şunları söyledi:
“Umudumuz duruşmanın kaldığı yerdeki umutsuzluğun bugün giderilmesi. Ekrem başkanın savunma hakkı elinden alınmıştı, kendisi ‘Savunma yapmak istiyorum’ dediği halde, bir gün, yarım gün gibi kısa bir süre verilmişti, ‘Aksi taktirde susma hakkınızı kullandık kabul edeceğiz’ demişlerdi. Bırakın böyle Türkiye siyasi tarihinin en kritik duruşmalarından birini, Türkiye’de 972 ilçenin herhangi bir adliye binasında herhangi bir basit davada uygulandığında verilecek ilk karar bozma kararıdır. Ne yapmaya çalışıyor bilmiyoruz, kendine güvenen savcı, hakim, adalet dağıtacaklarını düşünenler savunma hakkını kısıtlarlar mı?.”
İmamoğlu, 9 Temmuz’da davanın ilk celsesinin son duruşmasında kendisine verilen süreyi yetersiz bulmuş ve savunma yapmamıştı.
Gazeteci Fatoş Erdoğan’ın aktardığına göre avukatı Hasan Fehmi Demir duruşmaya İmamoğlu’nun savunmasıyla başlanmasını talep etti.
Mahkeme başkanıysa davaya tutuksuz sanıkların savunmalarıyla başlanacağını söyledi.
Duruşma verilen aranın ardından yeniden başladı.
Avukatların usule ilişkin taleplerini alan mahkeme heyeti, ara kararını açıkladı.
Hakim, karar sonrası şöyle konuştu:
“Ekrem İmamoğlu’nun susma hakkından feragat etme hakkı vardır. Savunma hakkını engellemek gibi bir durumumuz yok. Tutuksuz sanıklarla başlayacağız, uygun bir zamanda savunmasını alacağız.”