İspanya, Kuzey Afrika’daki toprağı Sebte (Ceuta) kentine yasadışı giren 50 bin düzensiz göçmenden yarısının Fas’a geri döndüğünü öne sürdü.

Dünden bu yana Fas’tan Sebte’ye yaklaşık 60 bin düzensiz göçmenin girdiği tahmin ediliyor. Yüzerek veya yürüyerek kente geçen göçmenlerden en az 34’ünün öldüğü bildirildi.
Güvenlik önlemleri artırılırken asker sokağa çıktı.
İspanya İçişleri Bakanlığı bugün (31 Temmuz) 25 binden fazla göçmenin Sebte’den ayrılarak Fas’a döndüğünü duyurdu.
Açıklamaya göre çoğunluğu genç erkek olan binlerce göçmen, İspanya’da yasal statü elde etme ihtimallerinin bulunmadığını anladı. Geceyi Sebte’de açık havada geçirdikten sonra ülkelerine geri dönmeye başladı.

Başbakan kente gitti
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska Sebte’ye gitti.

Başbakan kitlesel göç akınını ‘bir saldırı’ ve ‘İspanya’nın toprak bütünlüğünün ihlali’ olarak nitelendirdi. Bölgede normal düzenin ‘en kısa sürede’ yeniden sağlanacağını söyledi.
Öte yandan göçmenlerin Fas engeliyle karşılaşmadan, Fenidek sahilini çevreleyen dalgakıranı aşarak veya yüzerek Sebte’ye gidişi hala devam ediyor.

Polis, sınırın hemen yanındaki tepelerde toplanan gençlere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su sıkıyor.
Sınır bölgesi ulaşıma ve trafiğe halen kapalı.