Ankara Büyükşehir Belediyesi Melih Gökçek'i işaret edip 'eşitlik' istedi

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ikisi aktif çalışanı 13 kişinin gözaltına alındığı soruşturmaya ilişkin eski başkan Melih Gökçek’i işaret edip ‘eşitlik’ istedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi. Fotoğraf: AA

ABB’nin 2021-2024 arasında düzenlediği konserlere soruşturma başlatıldı.

MASAK, Sayıştay ve bilirkişi raporlarına göre 32 konserde idarenin 154 milyon 453 bin 221 lira zarara uğratıldığı belirtildi. 13 kişi sabah saatlerinde gözaltına alındı.

ABB, eski başkan Gökçek ve o dönemdeki yetkililer hakkında şikayette bulunduklarını hatırlatıp ‘eşitlik’ istedi.

ABB’nin açıklamasında öne çıkanlar şöyle:

* Konserlere yönelik yapılan harcamaların kamu zararına sebebiyet verdiği iddiaları adı altında bir takım gözaltılar olduğu kamuoyuna yansımıştır. Bu olayla ilgili daha önce 11.11.2024 tarihinde yaptığımız açıklamada olay ayrıntılarıyla izah edilmiştir.

* Olay derhal Belediyemiz Teftiş Kuruluna bildirilmiş, konu ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve yapılan incelemede herhangi bir usulsüzlük ve kamu zararı olmadığına dair rapor düzenlenmiştir. Daha sonra Mülkiye Müfettişleri konuyu incelemiş, ardından dokuz kişi hakkında soruşturma açılmış ve altı kişi için soruşturma izni verilmiştir.

* İlgililer ve savcılığın itirazı üzerine dokuz kişi hakkında soruşturma izni verilmiştir. Bu arada savcılığın dosyayı bilirkişiye gönderdiğini öğrenmiş bulunuyoruz.

‘Çalışanlarımız emniyete davet edilerek ifadeleri alınabilirdi’

* Normal şartlarda, halen belediyede görev yapan çalışanlarımız emniyete davet edilerek ifadeleri alınabilirdi. Ancak alışıldığı üzere olay farklı bir boyuta çekilmek istenmiş ‘Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne operasyon’ adı altında kamuoyuna yansıtılmıştır.

* Oysa bu bahse konu kişiler davet edilseler hepsi de gidip ifade verebilecek durumdadır. Daha önce kültür dairemizin tüm işlemleri Sayıştay tarafından denetlenmiş herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.

Harcamalar

* Harcama boyutlarına gelince; AK Parti döneminde 2014-2019 arasında yapılan 80 etkinliğe 33 milyon dolar harcanmış, 2019’dan itibaren 29 Ekim 2024’e kadarsa 426 etkinliğe 30 milyon dolar harcanmıştır.

* Olay, kamuoyuna 154 milyon TL kamu zararı olarak yansıtılmıştır. Öncelikle belirtmek isteriz ki ABB bugüne kadar eski döneme ait yaklaşık 100 dosyada, ‘ihaleye fesat’ ve ‘kamu zararı’ iddiasıyla Melih Gökçek ve dönemin yetkilileri hakkında şikayette bulunmuştur. Bu dosyalardan:

  • 55 tanesinde bilirkişi raporu alınarak takipsizlik kararı verilmiştir.
  • 11 tanesinde bilirkişi raporu alınmadan takipsizlik karanı verilmiştir.
  • 11 tanesinde ise iddianame düzenlenmiştir.
  • Ancak hiçbir dosyada adli yaptırım veya tutuklama kararı olmamıştır.
  • Hâlen beş dosya derdesttir.
  • Bunlardan ikisi bizzat Melih Gökçekin tarafı olduğu dosyalardır ve beş dosya altı yıldır hiçbir işlem yapılmadan bekletilmektedir.

* Beklentimiz soruşturmaların herkese ayrıcalık tanınmadan eşit şekilde yürütülmesi ve adaletin sağlanmasıdır.

Ankara başsavcılığının açıklamasına göre gözaltına alınanlar şunlar:

  • ABB Kültür Etkinlikleri Şube Müdür Vekili C.A.
  • ABB Kültür Etkinlikleri Şube Müdür Vekili K.B.
  • ABB eski kültür ve sosyal işler dairesi başkanı H.A.B
  • ABB eski kültür etkinlikleri şube müdür vekili / eski kültür ve sosyal işler dairesi başkan vekili H.E.
  • ABB eski kültür ve sosyal işler dairesi başkan vekili H.Z.  
  • ABB eski kültür etkinlikleri şube müdür vekili A.A.Ç.
  • Evren Teknik Grup Müzik Organizasyon San. Tic. Ltd. Şti sahibi O. E, Universe Production Organizasyon San. Tic. Ltd. Şti. sahibi S.E.
  • Festiva ve Enfest Organizasyon Turizm San. Tic. Ltd. Şti. ortakları K.A. ve S.Ç.
  • Gurudan Turizm Danışmanlık Organizasyon Reklam San. Tic. A.Ş ortağı A.A.
  • Yalınayak Gıda Organizasyon Turizm. San. Tic. Ltd. Şti. ortakları E.D. ve L.E.

Ne olmuştu?

Ankara’da geçen yıl 29 Ekim’de düzenlenen Ebru Gündeş konserine 69 milyon lira ödendiği iddia edilmişti.

ABB tek bir konsere verildiği iddia edilen 69 milyon liranın 2024 28-29 Ekim tarihlerinde yapılan tüm Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinin masrafını kapsadığını açıklamıştı.

ABB Başkanı Mansur Yavaş, Ebru Gündeş konseriyle ilgili ‘belediye içinden birilerinin yanlış bilgiler yaydığını’ söylemişti.

Yavaş, Gündeş ve ekibine ödenen paranın 13 milyon 257 bin lira olduğunu açıklamıştı.

ABB’nin konser harcamalarına yönelik yürüttüğü idari soruşturma sona erene kadar Kasım 2024’te Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Haluk Erdemir ve Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Koordinatörü Hacı Ali Bozkurt geçici olarak görevden alındı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne operasyon: Yöneticiler dahil 13 gözaltı

Ankara Büyükşehir Belediyesi: Ebru Gündeş’e ödeme yapılmadı

Yavaş’tan ‘konserlere inceleme’ açıklaması: Yeni bir durum söz konusu değil

ABB, konser harcamalarına ilişkin soruşturmada iki bürokratını görevden aldı

Mansur Yavaş’tan Ebru Gündeş açıklaması: Algı operasyonunun içindeyiz

Mansur Yavaş: 19 Mayıs konserleri hakkında inceleme başlattık

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden Ebru Gündeş konserine inceleme