Japonya başbakanı istifa kararı aldı

Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, temmuzdaki seçim sonuçları nedeniyle başbakanlık ve Liberal Demokrat Parti (LDP) genel başkanlığı görevlerinden istifa edeceğini duyurdu.

İşiba Şigeru. Fotoğraf: AA

Devlet televizyonu NHK’nin haberine göre İşiba, başkent Tokyo’daki basın toplantısında Danışman Meclisi (Sangiin) seçimlerinde iktidardaki LDP ve koalisyon ortağı Komeito olarak meclis çoğunluğunu kaybettiklerini hatırlattı. Hedeflerine ulaşamadıklarını söyledi.

İşiba, seçimlerde iktidardaki LDP’nin aldığı yenilginin sorumluluğunu üstlendiğini, sonuçlar nedeniyle başbakanlık ve LDP genel başkanlığı görevlerinden istifa edeceğini duyurdu.

İşiba, şunları söyledi:

“(LDP’de) ‘Ben mutlu olduğum sürece sorun yok’ diye düşünen bir partiye dönüşmemeli. Hoşgörü ve kapsayıcılığın var olduğu gerçek bir halk partisi olması gerekir.

Görevimden bu şekilde istifa etmek zorunda kaldığım için Japonya halkından özür dilerim. Gerçekten üzgünüm.

Kamuoyunun özellikle siyaset ve para konularına olan güvensizliğini halen gideremedik. Bu, benim en büyük pişmanlığım.”

Danışman Meclisi seçimleri

Japonya’da seçmen, üst mecliste her üç yılda bir yapılan seçimlerle toplam 248 sandalyenin yarısını belirlemek için 20 Temmuz’da sandık başına gitmişti.

Seçimlerde iktidar ve muhalefetin sahip olduğu 123 sandalye aynı şekilde kalırken diğer 125 sandalyenin yeni sahipleri belirlenmişti. Sonuçlara göre iktidar koalisyonu, seçimde hedeflediği 50 sandalye hedefini yakalayamamış ve üst mecliste çoğunluğu kaybetmişti.

Halihazırda 75 sandalyesi bulunan iktidar seçimde 47 sandalye elde etmiş fakat çoğunluk için 125 sandalye hedefine erişememişti.

O sırada Japonya: Kabinede ‘pirinç’ istifası

Yapay zeka çare olmadı: Japonya’da izinle ayı öldürülecek

Japonya’da kiralık büyükanne furyası: Duygusal destek veriyor

Japonya, 2026 Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanan ilk ülke oldu