Özgür Mumcu: Otoriter bir liderin 'ya benden ya onlardansın' demesi nadiren iyi neticelenir

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

‘Benden değilsen, onlardansın’ sloganı en eski propaganda yöntemlerinden biri. Kriz zamanlarında ise iyice yaygınlık kazanan, hatta iktidar sahiplerinin elinde bir silaha dönüşen bir slogan.

Cumhurbaşkanı’nın seçim zamanları tekrarlamaktan pek hazzettiği ‘taraf olmayan bertaraf olur sözü’ bu minvalde. Ama memleket hakkında sıklıkla düşülen bir yanılgı var. Bazı şeyler sadece Türkiye’de olur zannetmemek lazım. Elbette her ülke gibi Türkiye’nin de kendine has çok özelliği var. Fakat ne tarihte ne de siyasette bir anomaliyiz. George Bush’un ‘Ya bizimle berabersiniz ya bize karşısınız’ diye ‘terörle savaş’a destek devşirmeye çalışması hatıralarda.

‘Yolsuzluk iddialarını gündeme getiriyorsun. Operasyonu cemaat yaptı. Demek ki cemaatçisin’ suçlamasının ‘barış yanlıları Nazidir ya da Troçkistler faşisttir’ demekten pek bir farkı yok. Kutuplaşan bir toplumda otoriter bir liderin ‘ya benden ya onlardansın’ demesi nadiren iyi neticelenir.  Dev faşist mitinglerde Mussolini’nin en sevdiği sloganı hatırlamak kâfi: ‘O con noi o contro di noi’. ‘Ya bizimlesin ya bize karşısın.’

Özgür Mumcu’nun yazısı