• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Refika Birgül ve Burak Arpak Türk mutfağının özgün tekniklerini kitaplaştırdı

09/03/2025 10:00

NAZLI PİŞKİN

Türk mutfağının formülünü veren, farklı tekniklerin temelini öykü ve anekdotlarla aktaran, Refika Birgül ve Burak Arpak imzalı ‘Miras: Türk Mutfağı Teknikleri-1’ adlı kitap raflarda yerini aldı.

Refika’nın Mutfağı ekibinin dokuz yıllık özenli ve yoğun emeğiyle tamamlanan kitap için kadim bilgiler toplandı, malzemelerin ve tariflerin coğrafyaya özgü farkları incelendi, ustaların birikimleri derlendi ve en iyi tarifler seçildi. Binlerce yemek denemesi yapılarak her tekniğin en iyi versiyonları ortaya çıkarıldı. Hazırlık aşamasında çekilen 15 bin fotoğraftan yaklaşık 1500’ü seçildi. Ve bunca emek sonunda, yemek yapmak isteyen herkese, mükemmel yemek pişirmesi için adım adım rehberlik eden bir kitap çıktı.


Malzemelerin tarihsel bilgileri, yemek adlarının etimolojisi gibi bazı konularda yazarlara destek vermekten mutluluk duyduğum kitap, mutfağa giren herkesin elinin altında bulunası teknik bir kitap.

Mutfağımızın yerini sağlamlaştıracak

Maximum desteğiyle Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nca yayınlanan kitabın tanıtım toplantısında konuşan Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle, bankanın kurulduğu günden bu yana faaliyetlerini ekonomiye ve toplumsal yaşama katkıda bulunma önceliğiyle yürüterek kültürel mirasın geleceğe aktarılmasına yönelik çalışmaları desteklediğini vurguladı. Lüle, Türk yemek kültürünün bu toprakların çeşitliliğini, vericiliğini, bereketini, misafirperverliğini, aslen temel değerlerini en güzel anlatan konular arasında yer aldığını söyledi.

Lüle şöyle devam etti: “Ülkemizin konumu, tarihi ve iklimi sayesinde çok zengin ve çok renkli bir mutfak kültürümüz var. Anadolu’nun bereketli toprakları, medeniyetlerin birikimi ve dört mevsimin sunduğu eşsiz lezzetler, Türk mutfağını dünyanın en özgün ve çeşitli mutfaklarından biri haline getiriyor. Türk mutfağının tekniklerini kapsamlı olarak ele alan ve mutfağımızın dünya mutfakları arasındaki yerini sağlamlaştıracağına inandığımız ‘Miras: Türk Mutfağı Teknikleri-1’ kitabını Maximum ile desteklemekten mutluluk duyuyoruz.”

‘Özü doğru anlatmayı görev edindik‘

Refika Birgül, Bahar Kitapçı, Burak Arpak.

Refika Birgül kitap fikrinin oluşmasından kitabın raflarda yerini almasına kadar varan süreçten şöyle bahsetti: “Ben ve ekibim Türk mutfağının dünyada hak ettiği yere gelebilmesi için önce özünün doğru anlaşılması ve anlatılabilir hale getirilmesi gerektiğini düşünüyorduk. Bunu birinin yapması gerekiyordu, biz de kendimize görev edindik. Bunu bir temel inşası gibi düşünebilirsiniz. Yemek masası herkesi etrafında toplayabilen bir yer. Kültürümüzü, gönlümüzü ve zenginliklerimizi kendimize ve dünyaya anlatmak için yemekten iyi bir yöntem düşünemiyorum. Bu kitaba verdiğimiz emek çok büyük. Ancak bundan sonrasında onu eline alan, hakkında yazan herkesin katkısına ve emeğine ihtiyacı var ki bu topraklar için arzu edilen katkıyı sağlayabilsin.”

İlk kez

Kitap Türk mutfağını tarif veya tarih üzerinden değil, ilk kez teknikler üzerinden ele alarak yemek yapmanın temel prensiplerini ve yöntemlerini ayrıntılı biçimde açıklıyor.

Göknur Gündoğan’ın proje editing koordinatörü, Dilek Ceyhan’ın ise geliştirici editör olarak süreçte yer aldığı kitapta yemek, Türkiye’de bir kültürel miras değeri olarak konumlandırılarak mutfağımızın evrenselliğini anlatılabilir ve erişilebilir kılmayı amaçlıyor. Doğru bıçak seçimi ve kullanımından hangi yemeğin nasıl bir tencerede pişirilmesi gerektiğine kadar pek çok bilgi içeriyor. Kitap bu özelliğiyle amatörler kadar aşçı adaylarının da faydalanacağı bir içeriğe sahip.

Kel simit tiridi.

Kitapta Türk mutfağına özgü kesim teknikleri ve terminolojiler (örneğin jülyen yerine kibrit  çöpü) kullanılıyor.

Tariflerin kategoriler halinde ele alındığı kitapta her yemek kategorisinin temel mantığı formüle dökülmüş. Örneğin köfte bölümünde, mevcut köfte tariflerinin ortak özellikleri bölüm girişinde bir formülle verildikten sonra en yaygın köfte tariflerinin en iyi hallerine yer veriliyor.

Yemeklerin yapım aşamalarının tek tek fotoğraflarla gösteriliyor. QR koduyla videolarına da erişilebiliyor.

Köfte pilav

‘Miras: Türk Mutfağı Teknikleri-1‘ Türk mutfağındaki zengin teknik çeşitliliğini ve bu tekniklerle hazırlanan tarifleri gözler önüne seren bir başlangıç. Türk mutfak kültürünün derinliğiyle farklı yönlerinin, serinin yeni kitaplarıyla da kayda alınması ve gelecek nesillere aktarılması planlanıyor.

Bahar Kitapçı ve ekibinin birbirinden değerli fotoğraflarıyla görsel bir şölene dönüşen kitap, bez ciltli ve karton kapaklı olmak üzere iki farklı edisyonla okurla buluştu.

Karışık dolma

Kütüphanenizin ve elbette mutfağınızın vazgeçilmezlerinden olacak kitaba Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları internet sitesinden, yayınevinin kitapevlerinden ve kitapçılardan ulaşılabilirsiniz.

Kategori:Keyif, Kitap, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Kuvvetli sağanak bekleniyor: 20 ile sarı ve turuncu kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) sağanak yağış beklentisiyle 20 ili sarı ve turuncu kodla uyardı.

İçişleri Bakanlığı uyardı: Sel, yıldırım, kuvvetli rüzgar, hortum…

İçişleri Bakanlığı, Türkiye’nin birçok bölgesinde kuvvetli sağanak yağış beklendiğini duyurarak vatandaşları uyardı.

28 Şubat davası: 13 kişiye 'darbe girişimine yardım' suçlamasıyla 18'er yıl hapis

Yargıtay’ın bozma kararının ardından emekli orgeneraller Orhan Yöney, Şükrü Sarıışık ve dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz’ün de aralarında bulunduğu 16 ismin yeniden yargılandığı 28 Şubat davasında karar açıklandı.

Halep'te SDG ve Suriye güvenlik güçleri arasında çatışma

Suriye’nin kuzeyindeki Halep kentinde, omurgasını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar çıktı.

Afife Ödülleri töreninde Tamer Karadağlı'ya teşekkür yuhalandı

27’nci Afife Tiyatro Ödülleri töreninde ‘En iyi kadın oyuncu’ ödülünü alan Sükut Işıtan’ın konuşması sırasında Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı’ya teşekkürü salonda yuhalamalara neden oldu.

Ticaret bakanından Vedat Milor'a inceleme yorumu: Mağduriyet edebiyatı
Kadıköy Belediye Meclis Başkan Vekili Kurtuluş gözaltına alındı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 897 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir illüzyon: Çalışırsan başarırsın

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

'İnsan Avı: Usame Bin Ladin': Belgesel mi istihbarat operası mı?

Ayhan Tinin

Edebiyat Müzesi… Şiir Kütüphanesi… Nâzım'ın bavulu küçük İskender'de mi?

C. Hakkı Zariç

Türkiye'nin yeni dili

Mustafa Alp Dağıstanlı

Sürtünmesiz dünya

Diken

'Av'ını kaybetse de muhabbeti bâki tutanların mekânı 

Behzat Şahin

Memleketin geleceği hangi fotoğrafta?

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Örsan K. Öymen: Faşizm, 1930'larda Almanya'da ırkçılık, 2010'larda Türkiye'de dincilik temelinde ortaya çıktı

Erdal Sağlam: Ekimde faiz indirimi yapılmaması gerekiyor

Orhan Uğuroğlu: Erdoğan, Fidan'ı dışladı; Hamas'la diyaloğa Kalın'ı yolladı

Zeynep Gürcanlı: KAAN uçağı için, daha geçenlerde Endonezya ile 'satış sözleşmesi' imzalanmamış mıydı?

İpek Özbey: 'İstanbul'dan başka yerde yaşayamam' diyenlerin artık söyledikleri tek şey var; 'Emekli olduğum gün kaçacağım'

Deniz Zeyrek: Mehmet Şimşek'e soruyorum; yabancı sermaye neye güvenerek Türkiye'ye gelecek?

Gökhan Aktürk: İtalyan hocayı düşünceli günler bekliyor

Yıldıray Oğur: Sumud tecrübesinden herkese ve her kesime çıkarılacak dersler var

Bekir Ağırdır: 'Çalışırsan sınıf atlayabilirsin' umudu, yerini 'Çalışsan da yaşlılıkta yoksullaşacaksın' hissine bırakıyor

Faruk Bildirici: Anadolu Ajansı editörleri kendilerine yeni bir iş edindi; Hakan Fidan'ı düzeltmek

Mehmet Y. Yılmaz: Can Holding'i bu işe yönelten meğerse 'bir devlet büyüğü' imiş

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×