İtalya’da oğluna 10 bin euro değerinde bir saat hediye edilmesi ve bir şirkette iş verilmesini sağladığı ortaya çıkan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Maurizio Lupi istifa etti.
İtalya’daki yolsuzluk skandalı dört kişinin pazartesi günü 25 milyar avro (yaklaşık 69 milyar Türk lirası) değerindeki kamu ihalelerine fesat karıştırmak, rüşvet almak ve zimmetlerine para geçirmekle suçlanıp tutuklanmasıyla patlak verdi.
Telefon dinlemeleriyle ortaya çıkan yolsuzluk skandalında, aralarında yüksek hızlı tren ve Milan’da düzenlenen Expo fuarı projelerinin de olduğu bir dizi kamu ihalesinde yolsuzluk yapılmıştı.
Floransa Başsavcılığı tarafından yürütülen yolsuzluk soruşturmasına dahil edilmese de skandala adı karışan isimlerden biri de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Lupi oldu.
Reddetti ama istifadan kaçınmadı
Maurizio Lupi’nin, oğlu Luca Lupi’ye bir iş adamı tarafından mezuniyet hediyesi olarak 10 bin avro (yaklaşık 28 bin Türk lirası) değerinde bir Rolex saat hediye edilmesini ve bir şirkette işe alınmasını sağladığı belirtiliyordu.
Muhalefetten ve kamuoyunda kendisine yönelik istifa çağrılarına redden Lupi, baskıların ardından görevinden istifa ettiğini duyurdu.
Hakkındaki suçlamları kesin bir dille reddeden Bakan Lupi, hükümetin zarar görmesini önlemek istediği için böyle bir karar aldığını söyleyerek “Yanlış bir şey yapmadım” dedi.
Maurizio Lupi, bugünkü parlamento oturumunda da resmen istifasını sundu.
‘Akıllıca bir karar’
Lupi’nin istifasını değerlendiren İtalya Başbakanı Matteo Renzi, “Kendisi için, Yeni Merkez Sağ Partisi için ve hükümet için akıllıcı bir karar verdi” dedi.