Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a 10 büyükelçi yanıtı: Suni gerekçeler yaratma çabası

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 10 büyükelçinin ‘istenmeyen kişi‘ ilan edilmesi talimatı verdiği yönündeki açıklamasını ‘suni gerekçeler yaratma çabası’ olarak niteledi.

Fotoğraf: AA

Almanya, ABD, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara büyükelçisi, 1453 gündür tutuklu bulunan insan hakları aktivisti Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrı yapmıştı.

Erdoğan da bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na 10 büyükelçinin ‘istenmeyen adam’ ilan edilmesi talimatı verdiğini duyurmuştu.

CHP lideri, Twitter hesabından Erdoğan’ın açıklamasını yorumladı.

Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:Ülkeyi hızla uçuruma sürekleyen şahıs, bu sefer de ‘10 büyükelçinin ‘istenmeyen adam‘ ilan edilmesi emrini‘ vermiş. Açıkça söylüyorum; bu hareketlerinin sebebi milli çıkarları korumak değil, mahvettiği ekonomiye suni gerekçeler yaratma çabasıdır. Dönüp bir bak halkın sofrasına!” 

İstenmeyen kişi nedir?

Devletler arası ilişkilerde ‘persona non grata‘ (istenmeyen kişi), bir ülkeye girmesi veya o ülkede kalması ülkenin hükümeti tarafından istenmeyen kişi anlamına gelmekte. Bu durum, kendisine verilen siyasi dokunulmazlık hakkı sayesinde tutuklama ve herhangi bir kovuşturmadan korunan yabancı bir diplomata herhangi bir ülkenin uygulayabileceği en ciddi kınama biçimi olarak kabul ediliyor.

Erdoğan, 10 büyükelçinin ‘istenmeyen adam’ ilan edilmesi için talimatı vermiş

Erdoğan’dan 10 ülkenin büyükelçisine: Bunları ağırlama lüksümüz olamaz

‘Kavala çağrısı’ sebebiyle 10 ülkenin büyükelçileri Dışişleri’ne çağrıldı

10 ülkeden Kavala’nın serbest bırakılması için ortak açıklama

Osman Kavala 1453 gündür tutuklu