Mersin’de kısa bir süre önce sokak ortasında, “Defolup gidin buradan” diyen polislerce darp edilen trans trans aktivist Figen, denize atlayarak yaşamına son verdi. Mersin LGBT 7 Renk derneğinden yapılan açıklamada Figen’in katillerinin transfobik zihniyet sahipleri ve onlara karşı sessiz kalanlar olduğu ifade edildi.

Dün akşam saatlerinde intihar eden ve hastaneye kaldırılarak yoğun bakıma alınan Figen, müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Mersin LGBT 7 Renk üyesi aktivistin cenazesinin defin işlemlerinin ailesi tarafından yapılacağı öğrenildi.
Polis işkencesi
Mersin LGBT 7 Renk derneğindan yapılan açıklamada altı ay önce Ankara’dan Mersin’e taşınan Figen’in intihar etmesinde son dönemde yaşadığı şiddet olayları ve ailevi sorunların etkili olabileceği belirtildi.
Dernek adına Diken’e konuyan bir yetkili Figen’in daha önce devlet memuru çalıştığını fakat cinsel kimliği nedeniyle işini kaybettiğini belirtti. Yetkili, “Mersin’de de transfobik saldırılar günden güne artıyor. Figen de bu saldırı ve tehditlere maruz kaldı. Daha geçen ay sokak ortasında polislerden şiddet gördü, darp edildi” dedi.
Soma’da kardeşini kaybetti, cenazesine gidemedi
Cinsel kimliği nedeniyle ailesi tarafından da dışlanan Figen, Soma’daki maden faciasında erkek kardeşini kaybetmiş ama gördüğü baskılardan dolayı cenazesine dahi gidememişti.
Transfobinin sadece silahlar ve sopalarla olmadığını belirten Mersin LGBT 7 Renk derneği yetkilisi şöyle konuştu: “Son dönemde yaşadıklarının psikolojisini bozduğunu tahmin ediyoruz. Fakat bunu bir intihar değil cinayet olarak görüyoruz. Figen’in katilleri her gün transların yaşamını tehdit eden ve onların defolup gitmesini isteyen transfobik zihniyettir.”
Mersin’de transfobik şiddet artıyor
Polisler, 21 Temmuz’da Figen ve altı trans arkadaşında sokak ortasında biber gazları ve coplarla saldırmışmıştı. Trans kadınları darp eden polisler hakkında ise herhangi bir işlem yapılmamıştı.

Kaos GL’nin verilerine göre Mersin’de 25 Mayıs’ta Cansu isimli trans kadın Miraç Kandili bahane edilerek saldırıya uğramıştı. 2013 Aralık ayında ise, Pozcu’da trans seks işçisi Deniz sopalı ve bıçaklı saldırıya uğramıştı. 2006 yılından bu yana Mersin’de dört transfobik nefret cinayet işlendi.
Hastanede de transfobi
Darp edilen transların hastaneye gittiğinde tedavi dahi olamadığını belirten Mersin LGBT 7 Renk derneği yetkilisi şu ifadeleri kullandı: “Artık her hafta bir basın açıklaması, yürüyüş ya da eylem yapmak zorunda kalıyoruz. LGBTİ’lere karşı yapılan saldırıların cezasız kalışı bir sonraki saldırıya da cesaret oluyor. Ayrıca bu saldırılara karşı sessiz kalanlar da saldırıyı yapanlar kadar suçludur.”
Dernek yetkilileri, saldırılar hakkındaki valilik ve emniyetle görüşmek için çabaladıklarını belirtip sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle bu olayların bir an önce sona ermesini temenni ettiklerini belirtti.