Sağlık Bakanlığı'nın raporuna göre Gökçek canlı yayında arsenikli su içmiş!

Ankara’da şebeke suyunun kirli olduğu ve ishal vakalarını artırdığı iddiaları üzerine başlayan tartışmada, canlı yayında musluk suyu içerek meydan okuyan Melih Gökçek’i üzecek bir rapor ortaya çıktı.

Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı Tür­ki­ye Halk Sağ­lı­ğı Ku­ru­mu Baş­kan­lı­ğı’nın kentin şebeke suyu üzerinde yaptığı tahlil sonucunda, “Arsenik var. İnsani tüketime uygun değil” denilirken, gereğinin yapılmaması durumunda Gökçek hakkında yasal işlem başlatılacağı bildirildi.

Sınır değerlere göre uygunsuz, klor düzeyleri yetersiz

Görsel sozcu.com.tr'den alınmıştır
Görsel sozcu.com.tr’den alınmıştır

Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’ün haberine göre, Tür­ki­ye Halk Sağ­lı­ğı Ku­ru­mu Baş­ka­nı Prof. Dr. Se­çil Öz­kan im­za­sıy­la Ankara Valiliği’ne gönderilen 19 Eylül tarihli yazıda şu tespitlere yer verildi: “2014 yı­lın­da alı­nan nu­mu­ne­le­rde iç­me-kul­lan­ma su­la­rın­da de­mir, nit­rat, alü­min­yum, ar­se­nik, c. per­frin­gens, en­te­ro­kok, esch­cric­hi­a co­li ve ko­li­form bak­te­ri pa­ra­met­re­le­ri yö­nün­den İn­sa­ni Tü­ke­tim Amaç­lı Su­lar Hak­kın­da Yö­net­me­li­k’­te be­lir­ti­len sı­nır de­ğer­le­re gö­re uy­gun­suz­luk bu­lun­du­ğu, klor dü­zey­le­ri­nin ise ye­ter­siz ol­du­ğu tes­pit edil­miş­tir.”

Tedbir alınmazsa suç duyurusunda bulunacağız

Kurumun defalarca uyarmasına karşın İl Özel İdaresi ve belediye başkanlarının konuya ilişkin herhangi bir iyileştirme yapmadıklarının saptandığı belirtilen yazıda, “Ge­rek­li ted­bir­le­rin alın­ma­ma­sı du­rumun­da baş­kan­lı­ğı­mız­ca il­gi­li­ler hak­kın­da cum­hu­ri­yet sav­cı­lı­ğı­na suç du­yu­ru­sun­da bu­lu­nu­la­cak ve tes­pit edi­len uy­gun­suz­lukla­rı ka­mu­oyu ile pay­la­şı­la­bi­le­cek­tir” denildi.