Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin yaşamını yitirdiği faciadan sağ kurtulan madencilerden 10’una maaşlarını alamadıkları için yaptıkları yürüyüş gerekçesiyle altı yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İşçiler, faciadan 16 ay sonra hakim karşısına çıkacak.
Kopyala-yapıştır iddianame
Cafer Bülbül, Eren Malkoç, Enver Alkan, Sami Yavuz, Hıdır Gül, Onur Erdinç, Tevrat Cün, Ahmet Ölmez ve Nizammettin (Başaran) Aksu’ya açılan davanın gerekçesi ise, 17 Haziran 2014 gününde maaşlarını alamadıkları için yürüyüş düzenlemeleri.
Ancak Cumhuriyet Savcısı Gökhan Şahin’in hazırladığı iddianamede; suç işlendiği iddia edilen olayın olduğu 17 Haziran 2014 tarihi için,“Saat 12:50 sıralarında cenazelerini alamadıklarını söyleyerek Kırkağaç istikametine giden…” ifadeleri kullanılmış.
Öte yandan o gün Soma’da bir cenaze olmadığı gibi işçilerin eylemi de maaş talepleriyle ilgili. Ancak sözü geçen ‘cenaze protestosu’ 17 Haziran’da değil, aylar sonra 2 Eylül 2014 tarihinde gerçekleşmiş.
Olaydan yaklaşık üç ay sonra İMBAT Madencilik’te hayatını kaybeden Metin Keskin’in cenazesini 3 Eylül’de almak isteyen işçiler, polisin sert tepkisiyle karşılaşmıştı. Bu durum açılan kamu davasının iddianamesinin kopyala-yapıştır olduğu izlenimi uyandırdı.
Altışar yıl hapis istendi, ilk duruşma 1 Eylül’de
İddianamede protestocu madenciler için, ‘kasten zarar vermek’ ve ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ suçlarından altışar yıla kadar hapis cezası istendi.
Mahkemenin iddianameyi kabulünün ardından 10 madencinin, hakim karşısına çıkacakları tarih de belli oldu. İlk duruşma, Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 1 Eylül 2015 tarihinde görülecek.
CHP’li Özel: İktidarda da, muhalefette de olsak…
Davanın talimatla açıldığını savunan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Davanın açıldığı tarihle dava konusu tarih tutarlı değil. İddianamede cenazelerini alamayan işçilerin protesto ettiği belirtilmiş. Oysa o tarihte zaten cenaze yoktu. Gelinen noktada seçim öncesi Soma’ya korku salmak ve korku ilkiminde beslenmek için atılmış bir adımdı” diye konuştu.
CHP iktidarda da, muhalefette de olsa duruşma salonunda işçilerin yanında olacağını vurgulayan Özel, “Siyasi bir dava olarak görüyorum. AKP ikliminin ortadan kalkmasıyla bu tip utanç davaları da gündemimizden düşecektir” diye konuştu.