ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk versiyonu mahkemeye takılan ‘vize yasağı’nın ‘yumuşatılmış’ versiyonu da yürürlüğe girdikten birkaç saat sonra hukuka takıldı.

Fotoğraf: Reuters
BBC Türkçe’nin haberine göre Hawaii eyaletindeki bir federal yargıç, Trump’ın ikinci ‘vize yasağı’ kararnamesinin yürütmesini durdurdu.
Kararname halkının çoğunluğu Müslüman altı ülkenin vatandaşlarının 90, sığınmacıların ise 120 gün boyunca ABD’ye girişini yasaklayacaktı. Ayrıca halihazırda vizesi ve yeşil kartı bulunanlar uygulama dışında bırakılmıştı.
‘Yeni’ kararnamede ilkinin aksine Irak vatandaşları yer almıyordu. Seyahat yasağı İran, Libya, Suriye, Somali, Sudan ve Yemen vatandaşlarını kapsayacaktı.
Hawaii’de açılan davada avukatlar, insanların uluslarına göre farklı muameleye tutulmasının ayrımcılık olacağını, bu nedenle kararnamenin ABD anayasasına aykırı olacağını savunmuştu.
Ne olmuştu?
Trump, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu yedi ülke vatandaşlarının ABD’ye üç ay boyunca girmesini yasaklayan bir kararname imzalamıştı. İran, Somali, Sudan, Irak, Libya, Suriye ve Yemen vatandaşlarına yönelik kararın yürürlüğe girmesiyle beraber New York John F. Kennedy Havaalanı’nda iki Iraklı gözaltına alınmıştı. Bunun üzerine ülke çapındaki uluslararası havaalanlarında Trump karşıtı protestolar düzenlenmişti.
New York’ta bir mahkeme Trump’ın kararnamesini askıya almış, bölge yargıcı James Robart da söz konusu kararnamenin yürütmesinin durdurulmasına hükmetmişti.
Yargıca ‘sözde’ yakıştırması yapan Trump, “Özünde ülkemizde yasalara itaatin sağlanmasını engelleyen bu sözde yargıcın kanaati saçmadır ve üst mahkemede bozulacaktır!” demişti.
Son olarak ABD’de federal bir temyiz mahkemesi, kararnamenin iptalini onaylamıştı.