Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın değer kaybeden liranın toparlanması amacıyla dolar bozdurma çağrısının kamuoyunda destek görmesine rağmen, yurttaşların bankalardaki döviz mevduatlarının artmaya devam ettiği ortaya çıktı.

Fotoğraf: Reuters
Sözcü’den Recep Genel’in haberine göre, ‘milli parada bereket olduğu’ gerekçesiyle dolar bozdurma çağrısına rağmen vatandaşların liraya dönmeye hevesli olmadığı görüldü.
20 bin dolar satış, 379 bin dolar alış
Erdoğan’ın çağrısının ardından başta kamu kurum ve kuruluşları dövizden liraya dönme atılımı gerçekleştirmiş, birçok kurum ihalelerin de dolar ya da avro üzerinden değil lira üzerinden yapılacağını açıklamıştı. Kurda rahatlama yaratan bu durum öte yandan mevduat oranlarına etki etmedi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) günlük verilerine göre 30 Kasım’da gerçek kişilerin döviz tevdiat hesaplarında 100 milyon 253 bin dolar bulunuyordu. 1 Aralık’ta bu rakam 100 milyon 235 bin dolar, Erdoğan’ın döviz bozdurma çağrısı yaptığı 2 Aralık’ta ise 100 milyon 235 bin dolar oldu.
Böylece Erdoğan’ın çağrısının ardından yurttaşlar doların değeri artarken 20 bin dolar bozdurdu. Ancak kampanya sürerken, 5 Aralık’taki döviz hesaplarının 100 milyon 560 bin dolar seviyesine çıktığı görüldü.
Kampanya başladıktan sonra yurttaşlar 379 bin dolar satın aldı. 3.4o lira seviyeleri alım için değerlendirilirken, dolar yükseldikçe kar satışları da arttı.
‘Vatandaş kurda düşüş inancını kaybetti’
Durumu değerlendiren finans uzmanları satışlara karşın, dolar alışının yükseldiğine vurgu yaptı.
IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, “ Darbe girişiminden önce 191 milyar dolar olan döviz tevdiat hesaplarının (DTH) gerek TL’ye sahip çıkma gerekse kâr realizasyonununun etkisiyle 11 Kasım haftasında 173 milyar dolara kadar düşmüştü. Geçtiğimiz iki haftada 173 milyar dolardan 175 milyar dolara çıktı. Aslında 2 milyar dolarlık döviz alımı görüyoruz. Yani vatandaş artık kurda düşüş olacağına olan inancını kaybetti. Kurda 3.30-3.35 lira bölgesi artık çok önemli bir destek” derken, AHL Forex Kaldıraçlı Alım Satım Müdürü Veli Kocatürk de, “Bozdurma işlemleri küçük hacimlerle gerçekleşiyor. Vatandaş dolar bozdurmasına karşın mevduatlarda bekleyen milyarlarca dolar yerinde duruyor. Aslında bu büyük bir sorun, çünkü 3.50 lira üzerinden satılan dolar 3.30 liradan daha büyük hacimle geri alınıyor” tespitini yaptı.