Türkiye’de ekonomi alanında iki farklı bakış açısının hakim olduğu görüşü dile getirilmeye başlarken, Reuters’ın analizinde yatırımcıların bu durumdan endişe duyduğu belirtildi.

Fotoğraf: Reuters
15 Temmuz darbe girişiminin ardından son haftalarda dolar üst üste tarihi zirveleri görmüş, bunun ardından hükümet yetkilileri konuyla ilgili peş peşe toplantılar düzenlemeye başlamıştı. Siyasetin gündemi de ekonomiye kaymıştı.
Reuters’a konuşan üst düzey bir AKP’li yetkili, “Ekonomi yönetiminde tamamen bir uyum yok. Bir tarafda küresel ekonominin çıkarlarına ayak uyduranlar ve piyasanın çıpası gibi hareket edenler var. Diğer tarafta da daha milli ekonomi politikalarını isteyenler var” dedi.
Yetkililer buradaki ikiliğin reformist olarak nitelenen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal ile popülist olarak nitelenen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci arasında olduğunu belirtiyor.
‘Düşük büyüme ve enflasyon riski seçmenleri etkileyebilir’
Konuyu yorumlayan Janus Capital’in gelişmekte olan pazarlar portföy yöneticisi Dan Raghoonundon, “Politika düzenlemesi şeffaf değil. Kimin sorumlu olduğunu bilmek çok güç. Ayrıca piyasalar şeffaflık veya açıklık görmediği takdirde kötüye gitme eğilimi gösterir” diye konuştu.
Reuters analizinde ekonomideki görüş ayrılıklarının Türkiye’nin ekonomik istikrarı ve AKP’nin istikrarı açısından uygun zamanda gerçekleşmediği belirtilirken, düşük büyüme ve yüksek enflasyon riskinin seçmenleri etkileyebileceği görüşüne yer verildi.
‘Erdoğan da gelişmeleri tartışmak istedi’
Başbakan Binali Yıldırım’ın Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) toplantı gününü son dakikada değiştirmesinin Erdoğan yüzünden gerçekleştiği belirtilen analizde bir cumhurbaşkanlığı yetkilisinin görüşlerine de yer verildi.
Yetkili, “Ekonomi çok önemli bir konu, Cumhurbaşkanı Erdoğan da son gelişmeleri ve önlemleri tartışmak istedi. Bu tarz bir toplantı hükümet, yetkililer veya Cumhurbaşkanı Erdoğan için istisnai bir konu değil” diye konuştu.
‘Piyasalar endişe duyuyor’
Ancak analizde, yatırımcıların ekonominin geldiği durumdan memnun olmadığı da belirtildi. Konuyla ilgili konuşan bir bankacı, “Şimdiye kadar daima taviz vererek farklılıklarını giderdiler. Ama artık orta noktayı bulamayacakları ve bölünmelerin daha da artacağı endişeleri var. Bu da piyasaların endişe duyduğu bir risk” dedi.