Yunanistan'dan Türkiye'ye ilk defa tarihi eser iadesi

Yunanistan ilk defa Türkiye’ye tarihi eser iade etti.

Fotoğraf: AA

Yunanistan’ın Kipi Sınır Kapısı’nda yapılan bir aramada bulunan ve Türkiye’ye ait olduğu tespit edilen 1055 sikkeye el kondu.

Uzmanlar tarafından yapılan incelemede sikkelerin Anadolu kökenli olduğu belirlendi. Bunun üzerine Türkiye iade talebinde bulundu.

Kaçakçıların elinden kurtarılan 1055 sikke, Yunanistan’ın başkenti Atina’da Türkiye’ye geri verildi.

Sikkelerin M.Ö. 7’nci yüzyıldan M.Ö. 5’inci yüzyıla kadar süren tarih aralığında basıldığı biliniyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sikkeler hakkında şu bilgiyi verdi:

“Bu gümüş sikke grubu, tarihte ilk madeni parayı basan Anadolu uygarlığı Lidyalılara ait olan; ayrıca Tarsus, Side, Aspendos ve Soli-Pompeiopolis gibi şehirlerde basılan örnekleri içeriyor ve şimdi bu güzel işbirliği sayesinde ait oldukları topraklara dönüyorlar.”

Türkiye ve Yunanistan’ın 2013’te ‘Kültür Varlığının Yasadışı İthali ve İhracının, Transitinin ve Mülkiyet Transferinin Yasaklanması ve Önlenmesine İlişkin’ ikili anlaşma imzaladığını hatırlatan bakan sözlerine şöyle devam etti: “Bugün iadesi gerçekleştirilen sikkeler vesilesiyle bu işbirliğinin sonuç verdiğini görmek çok değerlidir ve ülkelerimiz adına ciddi bir kazanımdır. Bunu korumak ve güçlendirmek adına Yunanistan ile daha yakın işbirliği mekanizmaları ve kurumlar arası iletişim kanalları oluşturmak için çalışmaya devam edeceğiz.”

Yunanistan’ın Türkiye’ye ilk defa tarihi eser iade ettiğini belirten Ersoy, Britanya’daki ‘Parthenon (Elgin) Mermerleri’ konusunda Yunanistan’a destek verdiklerini söyledi:

“Bu muazzam eserler, kendisini var eden kültürün asli sahibi olan insanlara, Yunan halkına teslim edilmeli, ait olduğu topraklara dönmelidir. Bir araya gelmiş haliyle Parthenon Mermerleri’ni Yunanistan’da birlikte ziyaret edeceğimiz günlerin en kısa sürede gelmesini içtenlikle temenni ediyorum.”

Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni de tarihi eser kaçakçılığı mağduru ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Afyonkarahisar’da 320 sikke ele geçirildi