• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Yüksekdağ duruşmada savunma yaptı: Bu ayıp ortadan kaldırılmalıdır

08/12/2016 16:01

 

 

Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 10 Ekim Ankara katliamının ardından katıldığı cenaze töreninde yaptığı konuşmadan dolayı hakkında açılan davada savunma yaptı.

Fotoğraf: HDP

Fotoğraf: HDP


Adana 11’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Yüksekdağ, ifadesine şöyle başladı: “Ben Türkiye’nin Meclis’teki üçüncü büyük partisinin milletvekiliyim. Halen dokunulmazlığım devam etmektedir. Sözlerimin yargılamaya konu olması hukuki garabetin bir göstergesidir. Sözlerim bir ‘suç’ değildir. Hedef alınarak tutuklandık ve sözlerimiz siyasi iktidar tarafından ‘suç’ olarak sayılmaktadır. Ancak darbenin hüküm sürdüğü ülkelerde milletvekilleri tutukludur, bu bir utanç tablosudur. Benim utancım değildir bu.”

Yargılamaya, konuşmasının değil, katliama neden olanların konu olması gerektiğini söyleyen HDP lideri, “Siyasi iktidar halkımızın bu acısını paylaşmak yerine, sadece ben değil bu cenazelere katılanlar hakkında da soruşturma açtı. Hala yüzlerce insan tutuklu. Sadece barış isteyenlerin cenazesine katıldık diye tutuklandık, en büyük haksızlık budur. Katliam sonrası halkımızın doğal tepkisinin sözcüleri olduk, eleştiride bulunduk. Bu bizim görevimizdir” dedi.

‘Asıl yargılanması gereken devlet’

10 Ekim katliamına ilişkin yargı sürecinin titizlikle sürdürülmesi gerektiğini söyleyen Yüksekdağ, şöyle devam etti: “10 Ekim yargılamalarında ortaya çıkan ibretlik ifadelerin üzerine gidilmesinin Türkiye’de bu haksızlığın ortadan kaldırılmasında en önemli adım olacağını düşünüyorum. Son 10 Ekim yargılamasında sanıklar çok açık itiraflarda bulundu. Devlet görevlilerinin bu katliamdaki sorumluluğu, işbirliği, yönlendiriciliği konusunda çok açık beyanlarda bulundular. Bunu ben söylemiyorum, bunu mahkeme kayıtları söylüyor. Ben 10 Ekim Katliamı’nın duruşmasında söylenenleri bir yıl önce söylediğim için yargılanıyorum. Yargılanması gerekenin ve hesap vermesi gerekenin kim olduğu açıktır. Bu katliamı gerçekleştirenleri açığa çıkartmayan siyasetçiler esas yargılanmalıdır.”

HDP lideri ifadesine katliamda hayatını kaybeden yurttaşları anarak, “Biz bir söz verdik barış şehitlerine, onların istediği barışı sağlamak sözünü verdik. İster içeride ister dışarıda olalım, barış ve özgürlük mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

‘Bu ayıp ortadan kaldırılmalı’

“Siyasilerin yönlendirmesiyle açılmış bir dava olduğunu görüyorum” diyen Yüksekdağ, siyasi kimliği nedeniyle yargılandığını belirtti.

HDP lideri, “Siyasi kimliğim nedeniyle yargılanmam büyük bir ayıptır. Bu ayıp ortadan kaldırılmalıdır. Yargının siyasetin baskı aracına dönüştürülmesine karşı direnç gösterilmesi gerekir. Siyaset kurumu bütün yargı mekanizmasını kendi siyasi amaçlarına alet etmeye çalışıyor. Bizim gibi muhalif siyasetçiler üzerindeki baskı ve otoritesini tesis etmek için yargıyı kullanmaya çalışıyor. Türkiye yargısı çok önemli bir sınavdan geçiyor. Yargı bağımsız karakterini ortaya koymalıdır” diye konuştu.

Yüksekdağ, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak,’ ‘terör örgütü propagandası yapmak,’ ‘suç işlemeye alenen tahrik,’ ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletini, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama,’ ‘devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma, suçu ve suçluyu övmek’le suçlanıyor.

Yüksekdağ’dan mektup: İstismarı kutsayanlar karşısında, bu ‘suça’ devam…

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ’ın tutukluluğuna yapılan itiraz da reddedildi

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Babasıyla iyi geçinen dişi babun daha uzun yaşıyor

Yeni bir araştırma babasıyla iyi geçinen dişi babunların, arası kötü olanlara göre iki ila dört yıl daha uzun yaşadığını ortaya çıkardı.

Tayfun Kahraman hastaneye sevk edildi

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, “Tayfun Kahraman’ın bugün Silivri Cezaevi’nden MS hastalığı nedeniyle İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hastanesi Nöroloji Polikliniği’ne sevk edildiğini öğrendik” dedi.

Bursa'da orman yangını

Bursa’da orman yangını çıktı. Ekipler karadan ve havadan müdahale ediyor.

Ankara'nın barajlarında 180 günlük su kaldı: Müdür duacı

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, Ankara’nın barajlarında 180 günlük su kaldığını duyurdu.

Asgari ücrete zam: Erdoğan söylemiş ama duyan yok

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan asgari ücret ara zamla ilgili soruya iki kez “Söyledim ya” yanıtını verdi. CHP’den tepki geldi: “Saray danışmanlarına mı fısıldadın?”

Adana'da kadın cinayeti: 'PKK az yapıyor, Kürdistan'ı kuracağız' dedi, boğdum
İstanbul'da gözaltına alınan HDP'li vekil Kaya ifadesinin ardından serbest bırakıldı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 787 gündür hapiste

YAZARLAR

Ofansif mizah örneği olarak birkaç anayasa maddesi

Murat Sevinç

Babalar günü bu yıl da coşkuyla kutlanmadı!

Arzu Uzunali

İnsan aynı anda iki kişiyi sevebilir mi?

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Roma dondurması meselesi

Elvan Uysal Bottoni

Gelecekten ses veren siyasetçiler…

Murat Sevinç

İşgalci kelimeler

Mustafa Dağıstanlı

Dere Sokak Üçlemesi, 'Körfez'le sona eriyor

Behzat Şahin

GÜNÜN 11’İ

Şeref Oğuz: Bazı yatırımlar altyapı getirir, bazılarıysa bağımlılık… 

Güldem Atabay: Molla rejimi Hürmüz Boğazı'nı geçişlere kapatır mı?

Erdal Sağlam: İş insanları artık 'İktidarın kişisel siyasi kaygılarla ekonomiyi ateşe atabildiğini' konuşmaya başladı

Elif Çakır: İsrail'in nihai hedefinin Türkiye olduğuna referans verilen isimlerden biri de Abdullah Öcalan

Zeynep Aktaş: Son beş yılda 35 fonun getirisi dolar bazında yüzde 100'ün üzerinde

Fatih Yaşlı: Savaşın iç politikaya tahvilindeki anahtar kavramsa 'iç cephe'

Esfender Korkmaz: Türkiye'de eğitim iki nedenle bozuldu

Mustafa Mutlu: Zafer Partililer bu kararı 'halay' çekerek kutladı

Yasin Aktay: Netanyahu İran'a karşı hızlı bir zafer umdu

Mehmet Y. Yılmaz: Saral, cumhurbaşkanına 'Sultanım' diye hitap ederken bir gerçeği ifade ediyor

Barış Pehlivan: Hakan Fidan'ın İran'ın nükleer programına kafa yorması dışişleri bakanı olmasıyla başlamadı

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×