• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Yerli tohumlardan iki buğday çeşidi geliştirildi: 'Serince' ve 'Cudi'

12/05/2021 13:15

Türkiye’de tahıl üretiminin en fazla yapıldığı kentlerin başında gelen Şanlıurfa’da geliştirilen ekmeklik ve makarnalık iki buğday çeşidinin, verimi yüzde 20 artırması bekleniyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) çatısı altında çalışan ziraat yüksek mühendisi Memduh Serdar Polat, yerli tohumları melezleyerek ‘Serince’ ve makarnalık çeşit ‘Cudi 63’ü geliştirdi.


AA’nın haberine göre her iki buğday çeşidi de üstün verim özelliği ve kalitesi sayesinde Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü tarafından tescillendi.

Fotoğraf: AA

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin buğdayın anavatanı sayıldığını vurgulayan GAPTAEM Müdürü Zeyni Aktaş, “Mühendislerimiz buğday çeşitleri üzerine melezleme ve seleksiyon ıslahı yapıyor. Enstitü olarak ilk buğday çeşidimizin 2000’de tescilini yaptık. Sonra yedi buğday ve bir arpa çeşidimizi daha tescil ettirdik” dedi.

Buğday çeşitlerinin ıslahında sanayici ve çiftçilerin isteklerinin göz önünde bulundurulduğunu söyleyen Aktaş geliştirilen iki buğday çeşidiyle ilgili şunları söyledi: “Serince ve Cudi 63 buğday çeşitlerimiz sanayicilerimizin ve çiftçilerimizin istediği özelliklere sahip çeşitler. Amacımız, ıslahta özellikle yabancı kökenli tohum ithalatını minimize etmek, kendi tohumumuzu kendimiz elde etmeyi sağlamak ve ihraç edilmesine yönelik çalışmalar yapmak. Bu bağlamda yeni geliştirdiğimiz bu iki yeni çeşidimizi inşallah belki komşu ülkelere ihraç etme şansı bulacağız.”

Ziraat yüksek mühendisi Memduh Serdar Polat geliştirdikleri çeşitlerin 15 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirtti.

Çiftçinin üretimine katkı

Serince ve Cudi 63’ün emsallerine göre daha verimli çeşitler olduğunu vurgulayan Polat şöyle devam etti: “Bu çeşitlerimiz bölgenin potansiyelini yansıtma açısından yeni, yerli ve milli çok güzel buğday çeşitleridir. Özellikle sulu alanlarda dekar başına 1 tona kadar verim potansiyeli olan çeşitler. Emsallerine göre yüzde 20 daha fazla verim sağlayacağını düşünüyoruz. Bu çeşitlerimiz inşallah bölgede çiftçimizin üretimine ciddi katkı sağlayacak, sanayicimize de kaliteli, yüksek protein ve glutenli ürün olarak katkı sağlayacak.”

Kategori:Aktüel, Sürdürülebilirlik

SON HABERLER

Borsa güne nasıl başladı? – 20 Haziran 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 1,03 yükselişle 9.195,44 puandan başladı.

NBA final serisi: Thunder'ı yenen Pacers durumu 3-3'e getirdi

Amerikan Basketbol Ligi (NBA) finalinde Indiana Pacers, sahasında Oklahoma City Thunder’ı 108-91 yenerek seride durumu 3-3’e getirdi.

400 litre sahte içki ve 355 litre etil alkol bulundu: İki gözaltı

Adana’da 400 litre sahte içki ve 355 litre etil alkol bulundu. İki kişi gözaltına alındı.

Oran verdiler: JPMorgan ve Citi temmuzda faiz indirimi bekliyor

ABD’li yatırım bankaları JP Morgan ve Citi temmuzda Merkez Bankası’nda 250 baz puanlık faiz indirimi bekliyor. MB dün politika faizini yüzde 46’da sabit tutmuştu. Karar metninden “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadesinin çıkarılmış, yerineyse şu cümle konmuştu “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda tüm para politikası araçları etkili şekilde […]

Elon Musk uyuşturucu testini gösterdi: Negatif

ABD’li milyarder işadamı Elon Musk, kendisini uyuşturucu bağımlısı olmakla suçlayan Wall Street Journal (WSJ) ve New York Times (NYT) gazetelerine cevaben yaptırdığı test sonuçlarını paylaştı.

Salep soğanı toplayan beş kişiye 419 bin lira ceza
Çin aşısı 'nihayet' geldi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 789 gündür hapiste

YAZARLAR

Ofansif mizah örneği olarak birkaç anayasa maddesi

Murat Sevinç

Babalar günü bu yıl da coşkuyla kutlanmadı!

Arzu Uzunali

İnsan aynı anda iki kişiyi sevebilir mi?

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Roma dondurması meselesi

Elvan Uysal Bottoni

Gelecekten ses veren siyasetçiler…

Murat Sevinç

İşgalci kelimeler

Mustafa Dağıstanlı

Dere Sokak Üçlemesi, 'Körfez'le sona eriyor

Behzat Şahin

GÜNÜN 11’İ

Zeynep Gürcanlı: CHP, üzerinde yargı eliyle kurulan baskıyı stratejik bir hamleyle kırma planını hayata geçiriyor

Korkut Boratav: Rusya'nın ABD'ye karşı nükleer tepkisi tetiklenecek mi? 

Deniz Zeyrek: Adı Atatürk Stadyumu'ydu ama milyarder vekil 'Eskişehir Stadyumu' olarak yazmayı tercih etmişti

Rükzan Sağır: Vergi, 'yaşanabilir' bir hayatın abonelik bedeli oluyor

Zülal Kalkandelen: Özal, iflah olmaz bir Amerikancıydı

Yılmaz Özdil: Ayvalık böyle, Fethiye böyle, turist diye gelip, parkta yatan var… 

Abbas Güçlü: Sınavlar için yıllarca süren hazırlık yapıyoruz ama tercihlere birkaç gün ayırıyoruz!

Adnan Gümüş: Maddi fetihler, para ve yayılmacılık tek değer haline geldi

Abdulkadir Selvi: Washington'da beklenmedik uçuş, İran'a son uyarı olarak yorumlandı

Gözde Bedeloğlu: AKP'nin zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını sağlayacak teklifi yeniden gündemde

Tolga Şardan: Marmaris'te eğlence yerlerinde turistlerin bulunduğu müstehcen görüntüler Ankara'da infial yarattı

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×