Tarihi Van Kalesi ve çevresinde yürütülen kazı çalışmalarında, ilk defa bir Urartu konağı ve mahallesi gün yüzüne çıkartılıyor.
DHA’nın haberine göre 10 yıl önce başlatılan kazılara başkanlık eden İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar, çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “10 bin metrekarelik alanda Urartu Köyü’nü ayağa kaldırıyoruz. Gelecek yıllarda belki insanlar bu alanlarda Urartu yaşamının, insanının 3 bin yıl önce nasıl yaşadığını, tandırıyla, ocağıyla, belki mobilyasıyla bütün donanımlarıyla birlikte burada görecek. İlk defa bir Urartu konağı bir Urartu mahallesi komple ayağı kalkıyor. Bütün Urartu coğrafyası için çok sevindirici çalışma.”.
Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu ise bu yıl Van Kalesi Höyüğü’nde ortaya çıkarılmış yaklaşık 10 odalı 400 metrekare bir alanı kaplayan bir Urartu konağının konservasyonu üzerinde yoğunlaştıklarını söyledi.
Köroğlu şunları söyledi: “Ülkemizde restorasyon ve konservasyon çalışmaları her zaman tartışmalıdır. Kerpiç konservasyonu ve restorasyonu bunlardan en zoru olanıdır. Buradaki proje kültür varlıklarımızın ortaya çıkması kadar bu varlıkların kerpiç kadar zor olsa bile korunması konusunda odaklanmış durumdayız. Çok uzun yıllar bunun nasıl yapılacağı konusunda tartışmalar yürüttük. En sonunda bunun kendi malzemesi ile eski yöntemlerle Urartu kerpiçlerine en yakın kerpiçleri dökerek bu yapıları koruma altına aldık. Bu çalışmayla özgün yapıyı bozmadan planı koruduğu gördük.”
Eski Van şehri, kalesi ve höyüğünde devam eden kazı çalışmalarına Türkiye’nin birçok üniversitesinden, alanında uzman 50 kişilik ekip destek veriyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nin 7 bin yıllık tarihinin ortaya çıkarıldığı kazı çalışmalarında bu yıl özellikle Urartuların yaşadığı konutlar ayağa kaldırılıyor.