Anket sonuçları uzaktan çalışanların kendilerini daha yalnız, üzgün ve öfkeli hissettiklerini gösterdi.

Pandeminin ardından birçok büyük şirket ofise döndü. Amazon, JPMorgan Chase ve AT&T pandemi sonrası dönemde çalışanları ofise çağıran büyük şirketlerden sadece birkaçı.
Bu karar bazı çalışanların tepkisine neden oldu. Akabinde uzaktan çalışmanın genel çalışan refahı için doğru olup olmadığı konusunda tartışmalar gündeme geldi.
Yolda geçirilen zamandan tasarruf, maddi tasarruf, ofiste dikkat dağıtan değişkenler olmadan daha üretken olabilmek, daha fazla esneklik, aileyle ilgili sorumluluklarla iş arasında denge kurabilmek gibi avantajlar uzaktan ve hibrit çalışmayı şüphesiz daha cazip kılıyor.
Ancak ABD merkezli analitik ve danışmanlık şirketi Gallup’un ‘İşyerinin Durumu’ başlıklı son raporu, tamamen uzaktan çalışmanın, gelir düzeyinden bağımsız olarak, çalışanların ruh sağlığı için ideal çalışma şekli olmayabileceğini ortaya koyuyor.
Uzaktan çalışanlar daha katılımcı, ancak izole hissediyor
Araştırmada çalışanların işe duyduğu istekle ekibe ve organizasyona bağlılığını ifade eden ‘çalışan katılımı’nın uzaktan çalışanlarda yüzde 31’lere ulaştığı görüldü.
Bu oran hibrit çalışanlarda yüzde 23, iş yerinde çalışanlardaysa yüzde 21.
Uzaktan çalışanların işlerinde daha fazla özerkliği olduğu için çalışmaya daha istekli oldukları yorumu yapıldı.
Ancak bu özerkliğin bedeli, çalışanların duygu durumunda ortaya çıkıyor olabilir.
Tamamen uzaktan çalışanların yüzde 36’sı hayatta başarılı olacağına inanırken hibrit ve iş yerinde çalışanlarda bu oran yüzde 42.
Ayrıca Gallup anketine göre uzaktan çalışanlar daha yüksek oranda duygusal sorun bildirdi.
İş yerinde çalışanların yüzde 38’i önceki gün işin çok stresli geçtiğini söylerken uzaktan çalışanlarda bu oran yüzde 45. Öte yandan hibrit çalışanların stres bildirimiyse uzaktan çalışanlarınkine benzer; yüzde 46.
Bunlara ek uzaktan çalışanların yüzde 25’i öfkeli, yüzde 30’u üzüntülü ve yüzde 27’si yalnız hissettiğini söyledi.
Bu oranlar hibrit ve iş yerinde çalışanların üzerinde.
Hibrit çalışanların yüzde 17’si öfkeli, yüzde 21’i üzgün ve yüzde 23’ü yalnız hissettiğini bildirdi.
İş yerinde çalışanların oranları da hibrit çalışanlara benzer. Sırasıyla yüzde 21, yüzde 23 ve yüzde 22.
Gallup raporunda “Bu bulgular, zihinsel ve duygusal olarak tamamen uzaktan çalışan olmanın, sahada veya karma bir düzende çalışmaktan daha yorucu olduğunu gösteriyor” denildi.
Uzmanlar uzaktan çalışmanın, iş gününün stresini paylaşacak iş arkadaşlıklarına ve sosyal desteğe ulaşmayı engelleyerek izolasyonu artırabileceğini söyledi.