Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdünlü pilot Muaz el Kesasebi’nin geçtiğimiz Aralık ayında örgüt tarafından rehin alınmasının ardından, hava harekatlarına katılan pilotlarının güvenliğini gerekçe gösterek, IŞİD karşıtı koalisyona verdiği askeri desteği askıya aldı.

Fotoğraf: Reuters
ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times’da yer alan haberin kaynağı üst düzey Amerikalı yetkililer.
Kesasebi’nin IŞİD tarafından esir alınmasını engellemek için yeterli zamanları olmadığını belirten yetkililer, BAE’den üst düzey isimlerin kendilerine, Kesasebi’nin daha fazla vakti olsaydı kurtarma ekipleri tarafından bölgeden çıkarılmasının mümkün olup olmadığını sorduğunu anlattı.
Haberde, hafta BAE’nin Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid bin Sultan el Nahyan’ın ABD’nin yeni Abu Dabi Büyükelçisi Barbara Leaf’e ‘ABD’nin uçakları düşen pilotları kurtarmak için neden yeterli araçları sağlamadığı‘ sorusunu sorduğu belirtiliyor.
Habere göre, BAE’nin bir diğer endişesi de İran’ın IŞİD karşıtı mücadelede etkisini genişletmesi ve ABD’nin bu duruma izin vermesi.
BAE’nin koalisyona destek şartları
Abu Dabi yönetiminin koalisyona geri dönmek için bir dizi şartı var. Bunlardan ilki arama-kurtarma çalışmalarını iyileştirmesi; diğeriyse, koalisyon uçaklarının kalkış yapacağı üslerin Kuveyt’ten Kuzey Irak’a taşınması.
İki ülke arasındaki fikir ayrılığı sembolik bir öneme sahip. Zira ABD Başkanı Barack Obama’nın Sünni Arap ülkelerin destek vermemesi halinde IŞİD’e yönelik askeri bir operasyon düzenlemeyeceğini sıklıkla tekrarlamıştı.
Öte yandan BEA, ABD’nin koalisyon içindeki en sadık Arap müttefiki olarak görülüyordu. BEA hem, IŞİD karşıtı koalisyona destek vereceğini açıklayan ilk ülke olmuştu.
New York Times, BEA’nin bu kararının, ABD’nin Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan başta olmak üzere bölge ülkeleriyle olan ilişkilerini daha da önemli hale getirdiğini belirtiyor.