Türkiye’nin en yüksek yargı organı Anayasa Mahkemesi (AYM) Twitter’ın kapatılmasının hak ihlali olduğuna karar vererek derhal açılmasına hükmetti.
Başbakan Tayyip Errdoğan’ın ‘Twitter’ın kökünü kazıyacaklarını’ söylemesinin ardından Türkiye’de 12 milyon kullanıcısı bulunan sosyal paylaşım ağı, üç mahkeme, bir de savcılık kararı gerekçe gösterilerek Telekomünisaksopn İletişim Başkanlığı (TİB) marifetiyle 20 Mart’ta erişime kapatılmıştı. Twitter, kapatma kararına gerekçe olarak gösterilen kararların kendisine iletilmediğini bildirmekle birlikte gereğini yapmış, Ankara 15. İdare Mahkemesi de TİB’in kararının yürütmesini ‘oy çokluğuyla’ durdurmuştu.
İfade özgürlüğüne aykırı
AYM dün oybirliğiyle aldığı kararda Twitter’ın tamamen yasaklanmasının, ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti. Oy birliğiyle alınan karar, ‘gereğinin derhal yapılması’, yani Twitter’ın bir an önce açılması için, TİB ve bağlı bulunduğu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na gönderildi.
TİB’in idari kararı üzarine akademisyenler Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak’ın yanısıra CHP’li Sezgin Tanrıkulu da Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.
Dikkat çeken vurgular
Üç başvuruyu artak karara bağlayan AYM çarpıcı vurgular da yaptı. Karara göre;
– Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) veya TİB, yurtdışından yayın yapan siteleri Türkiye’de mahkeme kararlarını uygulamadıkları gerekçesiyle tamamen kapatamaz.
– TİB 15’inci İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararını hemen uygulamalıydı. Mahkeme kararlarının uygulanması için, belli süreler tanınır, ancak bunlar hakların kullanılmasına engel olacak biçimde yorumlanamaz.
– Başvurucuların “Twitter’a erişimin engellenmesinin sansür anlamına geldiği ve seçimlerden önce erişimin engellenmesinin Anayasanın seçimlerin özgür bir ortamda yapılması gerektiğine ilişkin düzenlemelerine aykırı olduğu” iddiası yerindedir.
Dolaysıyla AYM’nin Twitter için verdiği karar, devletin kirli Suriye planlarını deşifere eden kayıtların yayınlandığı gün kapatılan Youtube için de emsal oluşturabilir.
Ayrıca AYM, üç başvurucunun tüm harç ve avukatlık masraflarının (yaklaşık 2 biner TL) ödenmesine de hükmetti. Bu da şu anlama geliyor: TİB kararın gereği yapmazsa kullanıcılarca açılabilecek çok sayıda dava nedeniyle astronomik boyutta tazminat ödemek zorunda kalabilir.
Kararın altında Başkan Alparslan ALTAN, üyeler Serdar ÖZGÜLDÜR, Osman Alifeyyaz PAKSÜT, Celal Mümtaz AKINCI ve M. Emin KUZ’un imzası var.