Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nden bir heyet, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Hakkari milletvekili Abdullah Zeydan’ı ziyaret etti.

Fotoğraf: DHA
Partinin internet sitesinde yayınlanan görüşmenin ayrıntılarına göre Demirtaş, ‘partili cumhurbaşkanlığı’ sistemini de içeren anayasa değişikliği teklifinin referanduma gitmesi halinde bunun AKP’ye geriletmek için büyük bir şans sunduğunu söyledi: “7 Haziran’da yaptığımız tekrarlanabilir. Evet, bu sefer çok daha zor ama çok daha değerli. İktidar çok büyük bir zaaf yaşıyor. Bu saldırganlıkları da bu zaaflarından. Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi, 15 Temmuz onlar için çok büyük bir lütuf oldu. 10 yılda yapamayacakları şeyleri 3-6 ayda yapma fırsatı buldular. Ve bunu da çok iyi kullanıyorlar.”
‘Hayır çıkma ihtimali az değil’
Referandum sürecine girilmesi durumunda “Hayır” kampanyasının siyasi partilerden bağımsız yürütülmesi gerektiğini savunan Demirtaş, “Kendi bağımsız logosu ve sloganlarıyla bir hayır kampanyası yürütmek çok değerli olabilir. Referandumda hayır çıkma ihtimali hiç az değil ancak evet çıksa bile eğer bizler bir araya gelebilirsek, zayıf bir evet referandum sonrası ülkeyi yönteme konusunda iktidarı çok zora sokacaktır” dedi.
‘Hukuk siyasi iradeye teslim’
Hukukun bağımsızlığını yitirdiğini, siyasi iradeye teslim olduğunu belirten HDP eş genel başkanı şöyle devam etti: “Bu yüzden 100’ü aşkın saçma sapan iddianame ile uğraşıyoruz. Savcılar da bunların suç olmadığının farkında ama siyasi baskı oluşturmak için bunları hazırlıyorlar. Sadece HDP’lilere değil herkese baskı var. Bir tweet atana bile dava açıyorlar, tutukluyorlar. Bunları yaparken tek amaçları bireylere bedel ödetmek değil aslında kendilerine karşı ses çıkarmak isteyen herkese susun mesajı vermek istiyorlar. Bütün bu gözü dönmüşlük ve hukuksuzlukla ancak birlikte durarak, ortak mücadele hattını büyüterek ve hayatın her alanında dayanışma içinde olarak mücadele edilebilir.”
Eş başkanlar dahil 11 vekil tutuklu
Eş başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu HDP’li 12 vekil, 4 Kasım’da sabaha karşı evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmıştı.
Diyarbakır milletvekilleri Ziya Pir ve İmam Taşçıer ile Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Demirtaş ve Yüksekdağ’la birlikte grup başkan vekili İdris Baluken, Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Selma Irmak, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklanmıştı. İki gün sonra da Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan tutuklanmıştı.
HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve Siirt Milletvekili Besime Konca da Ankara’da gözaltına alınmalarının ardından 12 Aralık’ta tutuklanmıştı. Böylece tutuklu vekil sayısı 12’ye yükselmişti.
Birlik’in tahliye edilmesiyle beraber tutuklu HDP’li vekillerin sayısı 11’e düşmüştü.