Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili siyasetçi Manfred Weber, Avrupa Komisyonu başkanı seçilmesi halinde Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerini bitireceğini vaat etti.

Weber, mayıstaki seçimlerde Jean-Claude Juncker’den boşalacak Avrupa Komisyonu başkanlığına talip. Weber, Avrupa Parlamentosu’ndaki en büyük grup olan muhafazakâr Avrupa Halk Partisi’nin adayı olması bakımından seçiminin favorileri arasında.
Detsche Welle’nin aktardığına göre, gazetecilere konuşan Weber “Avrupa Komisyonu’nun olası yeni başkanı olarak Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerini durduracağımı açık bir şekilde beyan ediyorum” dedi. Türkiye ile ortaklığın önemli olduğunu vurgulayan Weber tam üyeliğin söz konusu olamayacağını belirtti.
Yeşiller’den tepki: Elbette günümüz Türkiyesi AB’ye giremez ancak…
Yeşiller partili Avrupa uzmanı Franziska Brantner, Weber’in açıklamalarını populist bularak eleştirdi. Brantner “Elbette Erdoğan egemenliğindeki günümüz Türkiye’si AB’ye giremez. Ancak açık bir şekilde bunun reddi sadece Erdoğan’ı güçlendirir ve Türkiye’de geride kalan demokratik güçleri zayıflatır” dedi.