Soma’daki maden faciasının ardından ‘taşeron sistemi’nin tartışıldığı bir dönemde, patronların asıl işlerini de ‘taşeron işçilere’ yaptırabilmesinin önünü açan bir yasa değişikliği planlandığı ortaya çıktı. Maliye, Hazine ve Çalışma Bakanlığı’nın birlikte hazırladığı taslağa göre, fabrika, hastane ve medya sektöründe ‘taşeron‘ işçi, yani doktor, hemşire ve gazeteci çalıştırmak mümkün hale gelecek.
Kadro zorunluluğu kalkacak mı?
Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre, İş Kanunu’nun ilgili fıkralarında planlanan değişiklik sonucunda; bir patron yasaya aykırı olarak asıl işini taşeron işçiye yaptırdığının ortaya çıkması halinde, aynı maaş ve sosyal hakları vermesi şartıyla taşeron işçileri çalıştırmaya devam edebilecek.
Yani, otomotiv, tekstil, çimento, inşaat, kimya, metal ve makine gibi tüm sektörlerde, taşeron işçi çalıştırabilecek; asıl işin tamamı da bir taşeron firmaya verilebilecek. Bu da patronun, söz konusu işçileri kendi kadrosuna almak zorunda kalmayacağı anlamına geliyor.
Bakanlık kendinden emin
Çalışma Bakanlığı bürokratları, taslağın taşeronu yaygınlaştırmak yerine önünü kesmeyi amaçladığını savunuyor. Bakanlık yetkilileri “Bir patron aynı maaşı verdikten sonra asıl işini neden taşerona versin ki? Kendi işletmesinde tek söz sahibi olacakken, maliyeti düşük olmayan taşeron firmayı oraya niye soksun?” yorumunu yaptı.
Taşeron şirketler artacak mı?
Ancak taslak, taşeron firmalara yeni bir ‘rant‘ kapısı açma, ‘işçi kalitesi‘ni düşürme ve çalışma hayatında kaos yaratma riski içeriyor. Taşeron işçilerle ilgili yüzlerce davaya bakan ve sendikalara hukuki danışmanlık yapan Avukat Dr. Murat Özveri, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Bu hüküm yasalaşırsa, bir iş yerinde patron, asıl işçinin maaşını vererek sonsuza kadar taşeron işçi çalıştırabilecek” dedi.