Trabzon’un Çaykara ilçesinde Balkodu-2 Hidroelektrik Santralı (HES) inşaatı şantiyesinde beş işçinin hayatını kaybettiği çığ felaketiyle ilgili hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı.
Meteorolojinin çığ uyarısına rağmen HES şantiyesinin tahliye edilmediğine dikkat çekilen raporda, olayda hayatını kaybeden işçilerin de arızalanan jeneratörü tamir etmek için inşaat alanına zorla gönderildikleri belirtildi.
‘Çığ düşebilir’ uyarısına rağmen şantiye tahliye edilmedi
Karaçam mahallesi, Kavlatan mevkiindeki HES şantiyesinde geçen 10 Ocak tarihinde meydana gelen olayda, işçilerden Nusret Er, Özgür Can Özyürek, Muhammet Işıklı, Lokman Çelik ve Erhan Arslan’ın kar kütlesi altında kalarak hayatını kaybetmişti.
Çaykara Cumhuriyet Savcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında, maden mühendisi ve iş güvenliği uzmanları Muzaffer Köndel ve Cevdet Bebek ile avukat Necla Anlağan’dan oluşan bilirkişi heyeti, olayla ilgili hazırladıkları raporu tamamladı.
Bilirkişi raporuna göre, HES inşaatında şirket adına emir verme yetkisi bulunan Hasan K.’ nın hava şartlarının ağırlaşmasına karşın önceden önlem almadığı ve aldırmadığı, Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün kötü hava şartları ve ‘çığ düşebilir’ uyarılarına rağmen şantiyeyi tahliye etmediği vurgulandı.
Tüm sorumluluk bende
Çalışanların şantiye şefi olarak bildiği ancak öyle bir görevi olmadığı anlaşılan iş makinesi sorumlusu Abdülhamit A.’nın da olay günü arızalanan jeneratörün onarımı için işçileri çığ tehlikesi nedeniyle karşı çıkmalarına rağmen, ‘Tüm sorumluluk bende. Gidin onarın’ diyerek zorla gönderdiği ifadelerine yer verildi.
Raporda asli kusurlu oldukları belirtilen şirket sorumlusu Hasan K. ile iş makinesi sorumlusu Abdülhamit A., olaydan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.