• ROTA
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Topraktan aldığını toprağa verme: Evde kompost nasıl yapılır

09/05/2022 16:45


Mutfağından çıkan gıda atıklarını evde kompost yöntemiyle değerlendirerek gübre haline dönüştürmek isteyenler için uzmanı anlattı.

Fotoğraf: Pixabay

AA’ya konuşan bilişim teknolojileri öğretmeni ve Buğday Derneği gönüllüsü Hiba Sinem Demirkan, “Evimizde her şeyi tek poşetin içerisine koyuyoruz ve kapımızın önüne bırakıyoruz. Kapımızın önünden bir yerlere gidiyor ve çöp dediğimiz ham madde yok oldu zannediyoruz ama aslında onlar yok olmuyor” dedi.


Her yıl 931 milyon ton gıda israf ediliyor

Birleşmiş Milletler’in (BM) 2021 Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre dünya genelinde her yıl yaklaşık 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu israfın yüzde 61’lik kısmı evlerde, yüzde 26’lık kısmı restoran ve diğer gıda hizmeti veren işletmelerde, yüzde 13’lük kısmı ise perakende gıda satıcılarında oluşuyor.

Gıda atıkları, sebze ve meyvelerin kabukları, çay ve kahveden kalan atıklar, yumurta kabukları hatta dolapta uzun süredir beklediği için çürüyen sebze ve meyveler uygun koşullar sağlanarak biriktirilip işlevsel ve doğal bir gübreye yani komposta dönüştürülebiliyor ve çöp olmaktan kurtarılabiliyor.

Evinde çıkan atıkları biriktirerek kompost yapımında kullanan Demirkan Muğla’nın Milas ilçesi Güllük kasabasında yaşadıkları sırada bir gün babasının “Gıdalarımızın hepsini toprağa gömeceğiz” demesiyle bu işlemle tanıştığını anlattı.

Ailesinin hala Güllük’te yaşadığını ve çöplerini 10 yıldır kompost yaptıklarını aktaran Demirkan, İstanbul’a taşındığında bu alışkanlığını sürdürmek istediğini söyledi: “Özellikle buradaki tüketimin fazlalığı beni buna itti. Bu tüketime ben de eklenmek ve zaten bildiğim kompostu burada da ev tipine nasıl taşıyabilirim, diye düşündüm. Ev tipi kompostu dört yıldır yapıp uyguluyorum.”

‘Topraktan aldığını toprağa geri verme’

Kompostun, ‘organik atıkları, yani evden çıkan, doğada çözünebilecek gıda atıklarını geri dönüştürme, ayrıştırma, topraktan geleni toprağa geri verme‘ olduğunu dile getiren Demirkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Atık dediğimiz şeyler aslında birer ham madde. Doğaya baktığımızda çöp yok, daha doğrusu çöp denen bir kavram yok. Sonbaharda düşen yaprağı baharda göremeyiz, kırılan bir dal zaman içerisinde birçok farklı etmenle çözünür ve ayrışır. Biz de aslında kompostla normalde doğada olan bu sistemi kendi evimizde taklit ediyoruz. Çöp değil kompost diyoruz. Evimizde her şeyi tek poşetin içerisine koyuyoruz ve kapımızın önüne bırakıyoruz. Kapımızın önünden bir yerlere gidiyor ve çöp dediğimiz ham madde yok oldu zannediyoruz ama aslında onlar yok olmuyor.”

Bokaşi ve solucan kompostu

Grafikler: AA

Evde yapılabilecek iki tür kompost var.

Kompost yaparken biri yeşil diğeri kahverengi iki tür malzeme kullanılıyor. Azot sağlayan yeşil malzemeler sebze ve meyve atıkları, otlar, yeşil yapraklar ve çay atıklarından; kahverengi malzemelerin ise dal ve ağaç kabukları, tuvalet kağıdı ruloları, kuruyemiş kabukları ve kuru yapraklardan oluşuyor.

Demirkan, bokaşi kompostunun yapımını şöyle anlattı: “İlk olarak bir kova temin etmeliyiz. Kovanın en altında gıda atıklarının zamanla suyunu tahliye edebileceğimiz minik bir süzgeç olması gerekiyor. Süzgecin üzerine gıda atıklarımızı koyacağız. O suyu kovadan tahliye edebilmek için de içinde bir musluk olması ve kapağını kapatıp, havasız kalmasını sağlayabileceğimiz bir ortam oluşturmamız gerekiyor. Süzgecin üzerine ilk olarak karbon malzemelerimizi koyuyoruz ve yararlı mikroorganizma sıvımızı sıkıyoruz. Daha sonra gıda atıklarımızı koyup tekrar karbon malzemeyle kapatıyoruz. Böyle minik bir sandviç yapıyoruz, aslında gıda atıklarını o sandviçin arasında turşuluyoruz. Kovayı doldurduktan sonra da kapağını kapatıp 15 gün hiç açmadan bekletiyoruz. İşte turşulaşma dediğimiz işlem bu sürede gerçekleşiyor. Bu sürede de alttan gıda atıklarının sıvısını musluktan tahliye etmeye devam ediyoruz. Hatta bu sıvı da çok faydalıdır, sıvı gübre olarak geçer. Bire yüz oranında sulandırılarak da evdeki bitkilerimizde, bahçemizde vs. kullanılabilir. 15 günlük süre dolduktan sonra kovamızı toprakla buluşturuyoruz. Bir ay sonra da çok güzel oluşmuş, kahverengi mis gibi kokan bir verimli toprak oluşuyor.”

Bir başka yöntem olan solucan kompostu yapımı ise Demirkan’ın anlatımıyla şöyle: “Bir kabın içerisinde solucanların yaşayacağı uygun ortamı oluşturuyorsunuz. Bu solucanlar normalde toprakta gördükleriniz değil, özel kültür solucanları. Kaliforniya solucanları olarak geçiyorlar. Bir yerden temin etmeniz gerekiyor, sonrasında da, nemli ortamları sevdikleri için, onlara düzenli olarak nem vermeniz gerekiyor. Su veya organik atıklarla besleme işlemini yapıyorsunuz. Aslında bu kadar. Geri kalan bütün öğütme işini ve bize güzel bir gübre çıkarma işini onlar kendileri yapıyorlar zamanla. Solucanlar kendi ağırlıklarının yarısı kadar bir ağırlığı bir günde tüketebiliyorlar.”

Demirkan, bir kişinin, evinde kompost yapmaya başlamasıyla doğaya sağlayacağı faydaya vurgu yaparak “Şehirde yaşayan bir kişi günde ortalama bir buçuk kilogram çöp çıkarıyor ve bunun yüzde 60’ını da organik atıklar oluşturuyor. Aslında böyle baktığımızda rakamlar bize her şeyi çok daha güzel ifade ediyor. Yüzde 60, yani çıkardığımız çöpün yarısından fazlasının organik atıklar olması bu işi neden yapmamız gerektiğini anlatıyor” dedi.

Filed Under: Diken'e takılanlar, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Doğa Koruma ve Milli Parklar müdürü İsmail Üzmez görevden alındı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez ve iki yardımcısı … Devamı...

Demirtaş’tan ortak aday çağrısı: Seçim en az 80’e 20 kazanılır

HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hem muhalefete hem de … Devamı...

Meteoroloji günlük tahmin raporu: Altı ilde yağış bekleniyor, kuvvetli rüzgar uyarısı yapıldı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü günlük tahmin raporuna göre Samsun, Ordu, … Devamı...

‘Altılı masa’ ortak aday konusunda neyi bekliyor?

ALTAN SANCAR [email protected] @altansancarr Altı muhalefet … Devamı...

Bakan Koca da tepki göstermişti: Ambulansa yol vermeyen beş araca para cezası

Ankara Emniyet Müdürlüğü, Erbakan Bulvarı'nda ambulansın geçişine izin … Devamı...

İsveç Yargıtay başkanı: Karara bağlanmış iade davalarını gözden geçirmeyeceğiz

İsveç'te Yargıtay Başkanı Anders Eka, Türkiye'nin iadesini istediği kişiler … Devamı...

İtalya, kuraklıkla mücadele için beş bölgede OHAL ilan etti

İtalya'da hükümet, kuraklıktan en çok etkilenen beş bölgede olağanüstü hal … Devamı...

BM: Somali’de altı ayda en az 200 çocuk yetersiz beslenme nedeniyle öldü

Birleşmiş Milletler (BM), Somali'de ocaktan bu yana en az 200 çocuğun … Devamı...

Haftalık Covid-19 tablosu: Vakalar katlandı

Sağlık Bakanlığı'nın haftalık Covid-19 verilerine göre, 27 Haziran-3 … Devamı...

Yöneylem anketi: Bu pazar seçim olsa birinci parti CHP

Yöneylem Araştırma'nın son anketine göre bu pazar seçim olsa birinci parti … Devamı...

Bakanlık, yıl sonuna attığı 3600 ek göstergede toplantıyı da erteledi
Gıda krizinin öne çıkardığı altı besin

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1708 gündür hapiste

YAZARLAR

Oyun büyük yeğen

Bahadır Kaynak

Neden bu kadar öfkeliyiz?

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sedat Peker meselesi ve içine düştüğümüz sefalet

Levent Gültekin

Türkiye demokrasisinde siyasetçilerin halktan uzaklaşmaması mümkün mü?

Murat Sevinç

AKP neden oy kaybediyor?

İhsan Dağı

Cüneyt Arkın’ın ardından: Baş ucundaki ekmeğe bakarak uyumak

Azime Acar

Başka bir Cüneyt Arkın: Oğlum, İkinci Yenicilerle düştük kalktık biz gençliğimizde

Mustafa Dağıstanlı

GÜNÜN 11’İ

Arif Kızılyalın: Görünen o ki altılı masa artık tüm konularda anlaştı

Hasan Basri Yalçın: NATO’nun içi boşalacak gibi duruyor

Mustafa Karaalioğlu: Son anda bir mutabakatsızlık enerjiyi alıp götürebilir

Can Ataklı: Cumhurbaşkanlığı helikopteri AKP’li yöneticiler için dolmuş görevi yapıyor

Rahmi Turan: İktidar, hala ‘Durumu bizden başka kimse düzeltemez’ havasında

Murat Muratoğlu: Neden sendikalar var?

Şeref Oğuz: Asgari ücret enflasyonu azdırır

Aziz Çelik: Asgari ücretin 1970’lerdeki düzeyi korunsaydı

Remzi Özdemir: Politikacılar ortaya çıkıp enflasyon bütün dünyanın sorunu diyecekler

İbrahim Kahveci: Asgari ücrete zam yapılmasının tek nedeni var

Alaattin Aktaş: Bir iktisat teorisini daha alt üst etmeyi başardık!

‘Cennete açılan kapı’dan atlayıp Kemaliye semalarında uçtular

12 yaşındaki çocuk istedi, dünyaca ünlü mimar çizdi: Özel tasarım köpek kulübesi

HBO Max daha gelmeden Türkiye’deki projelerini durdurdu

Ankara’nın seğmen kıyafeti tescillendi

Elliot Page paylaştı: Pasaport fotoğrafımı seveceğim hiç aklıma gelmezdi

Mandalar günün dört saatini nehirde geçiriyor: Amaç süt verimini artırmak

Yeni Zelanda tartışıyor: Nereye s*çacaklar?

Yanlışlıkla hesabına maaşının 330 katı yatan işçi kayıplara karıştı

Kırşehir’in ‘koku vadisi’ ziyaretçilerini bekliyor

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • E-mail
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi