Asya’nın önde gelen ülkeleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ve alüminyuma gümrük vergisi getirmesine sert tepki gösterdi. Sektörden misilleme talepleri gelirken, ilişkilerde bozulma uyarısı yapıldı.

Fotoğraf: Reuters
Japonya bu kararın, ABD ile yakın ilişkileri üzerinde ‘büyük bir etki’ yapacağını bildirdi. Çin, karara ‘kesinlikle karşı’ olduğunu, Güney Kore de Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) şikayet edebileceğini açıkladı.
Trump ithal çeliğe yüzde 25, ithal alüminyuma da yüzde 10 gümrük vergisi getirme kararını dün kesinleştirdi. Trump Kanada ve Meksika’ya ayrıcalıklı hükümler getirirken, bazı başka müttefiklere de muafiyetler tanınabileceğini açıkladı.
Avrupa Birliği, Brezilya ve Arjantin kararın hedefi olmamaları ve istisnalardan yararlanmaları gerektiğini savundu.
ABD’nin yakın müttefiklerinden olan Güney Kore, Kanada ve Brezilya’dan sonra ABD’nin üçüncü büyük çelik tedarikçisi.
Dünyanın en büyük çelik ithalatçısı ABD, 2017 yılında 35 milyon ton hammadde satın aldı. Bu ithalatın 6.6 milyon tonu Güney Kore, Japonya, Çin ve Hindistan’dan yapıldı.
Soya fasulyesiyle misilleme
ABD’nin Çin’e sattığı ikinci değerli ürün olan soya fasulyesinin de ticaret savaşına konu olabileceği öngörülüyor.
Çin, ABD’den ithal ettiği yem bitkisi sorgum için anti damping ve sübvansiyon soruşturmasını geçen hafta Trump’ın çelik vergisi açıklamasının hemen ardından başlattı.
ABD’nin çelik tedarikçilerinden Hindistan’da çelik bakanlığı geçen ay ticaret bakanlığına gönderdiği bir yazıda, ABD’nin gümrük vergilerinin, 31 Mart’ta sona erecek mali yılda 333bin 656 tona ulaşması beklenen çelik ihracatında 130 milyon dolarlık kayba yol açacağını bildirdi.