Temiz Hava Hakkı Platformu’nun raporuna göre Türkiye hava kirliliği ve erken ölümlere sebep olan kükürtdioksit emisyonunda 10’uncu sırada yer alıyor.
Tüm dünyadaki kükürtdioksit emisyonuyla ilgili veriler içeren raporda, kirliliğin önlenmesinde en önemli engel olarak, enerji sektörünün kömür, petrol ve doğalgaza dayalı olması gösterildi.
Greenpeace Hindistan’ın NASA Ozon Görüntüleme Aracı’ndan faydalanarak hazırlanan raporda, 2018 yılında asit yağmurları ve erken ölümlere sebep olan kükürtdioksit emisyonunun en yüksek 10 ülke sırasıyla şöyle:
1.Hindistan
2. Rusya
3. Çin
4. Meksika
5. İran
6. Suudi Arabistan
7. Güney Afrika
8. Ukrayna
9. ABD
10. Türkiye
‘Erken ölümlere ve hastalıklara yol açıyor’
Türkiye’de kükürtdioksit emisyonunun yüzde 90’ının kömür kaynaklı olduğu belirtilen raporda, hava kirliliğinin sebep olduğu sağlık sorunlarına dikkat çekildi.
Raporda şu ifadeler yer aldı: “Kömürlü termik santrallar ve fosil yakıt kullanan sanayiler insan kaynaklı kükürtdioksit emisyonlarının üçte ikisinden sorumlu. Hava kirliliği yaratan kükürtdioksit, ölümlere ve hastalıklara yol açan maddeler arasında yer alıyor.”
Temiz Hava Hakkı Platformu bileşenlerinden Halk Sağlığı Uzmanları Derneği temsilcisi Dr. Melike Yavuz da şunları söyledi: “Tüm kirletici limitlerinin Dünya Sağlık Örgütü’nün limitleri ile uyumlu hale getirilmesi için mevzuat düzenlemesinin tamamlanmasını ve bu limitlerin işletmedeki sanayi tesisleri için istisnasız uygulanmasını talep ediyoruz.”