Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ‘otoriterleşmekle‘ eleştirilirken, TSK, Emniyet, MİT ve Jandarma’nın ‘Güvenlik Bakanlığı‘ adıyla tek çatı altında toplanacağı öne sürüldü. İddiaya göre, güvenlik Bakanlığı için en güçlü aday da, Erdoğan’ın defalarca ‘yedirmem‘ diye savunduğu MİT Müsteşarı Hakan Fidan.
İçişleri ve Savunma Bakanlığı pasif konuma
Taraf’tan Hüseyin Özay’ın haberine göre, Köşk’ün hukukçularının hazırladığı taslakta, Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen güvenlik hizmetlerinin yeni oluşturulacak Güvenlik Bakanlığı çatısı altında toplanması öngörülüyor.

Taslağa göre İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı tasfiye edilmeyecek ama güvenlik alanları daraltılacak. İçişleri Bakanlığı, yerel yönetimlerle ilgili faaliyetleri yönetecek, Milli Savunma Bakanlığı da savunma projelerini takip edecek.
Fidan yıpranmasın istendi
AKP kulislerinde Güvenlik Bakanlığı için en güçlü adayın Mit Müsteşarı Hakan Fidan olduğu, hatta Ahmet Davutoğlu kabinesi için ismi Dışişleri Bakanlığı için geçen Fidan’ın Güvenlik Bakanlığı projesi nedeniyle kabineye alınmadığı konuşuluyor. 2015 seçimlerinin ardından Fidan’a hükümette aktif rol verilmesine kesin gözüyle bakılıyor.