İsrail’le anlaşmaya rağmen depresyona girdiğini savunarak tazminat davasında ısrar eden Mavi Marmara mağdurundan Hazine avukatlarınca rapor istendi.

Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine 2010’da operasyon yapan İsrail komandoları 10 kişiyi öldürmüştü. Türkiye baskından sonra İsrail’le diplomatik ilişkiler kesmişti. Ölenlerin yakınları İsrail’den tazminat talebiyle Türkiye’de tazminat davası açmıştı.
Anlaşmaya göre tazminat davası kapanacaktı
İlişkilerin tekrar kurulması için 2016’da yapılan anlaşma kapsamında İsrail mağdurlara verilmek üzere Türkiye’ye 20 milyon dolar göndermişti. Bu kapsamda Türkiye’de açılan davaların muhatabı da Maliye Bakanlığı olmuştu.
Zeki Kaya davada ısrar etti
Mağdurlardan Denizlili Zeki Kaya ise davasında ısrar etmiş ve Maliye Bakanlığı’nı mahkemeye vermişti.
Baskının ardından İsrail’de gözaltına tutulan Zeki Kaya parasına ve elektronik eşyalarına el konulduğunu, ayrıca psikolojik baskı gördüğünü belirterek Türkiye Hazinesi’nden 10 bin TL maddi, 250 bin TL manevi olmak üzere toplam 260 bin TL tazminat istiyordu.
Hazine’den zamanaşımı itirazı da var
Davada Hazine avukatlarının mahkemeye gönderdiği savunma dilekçesindeki bir ‘ayrıntı’ bugün Karar gazetesinin manşetinde ‘Bu davayı bu mahkemeden kurtarın’ başlığıyla yer aldı.
Hilal Öztürk’ün haberine göre, Hazine avukatı dilekçesinde öncelikle davanın süresinde açılıp açılmadığının incelenmesi gerektiğini belirtti.
Hazine avukatı, Kaya’nın delil olarak gösterdiği ‘basit tıbbi tedaviyle giderilemeyecek majör depresyon’ teşhisinini de sorguladı.
Bu durumun Mavi Marmara saldırısı nedeniyle gerçekleşip gerçekleşmediğinin tespit edilmesi istedi. Dilekçede “Davacının yaşadığı psikolojik rahatsızlığın ve söz konusu olayla davacının yaşadığı psikolojik rahatsızlık arasında illiyet bağının olup olmadığının tespitini talep ederiz” dendi.