RIFAT DOĞAN
Danıştay 10. Dairesi, Cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi ve kentsel SİT alanı Saraçoğlu Mahallesi’nin bakanlar kurulu kararıyla Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na devredilmesi işleminin yürütmesini durdurdu.

Devir 2017 yılında gerçekleşmişti.
Danıştay devire şimdilik izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davada Danıştay 10. Dairesi, devire ilişkin 29 Ocak’ta oy birliğiyle aldığı yürütmeyi durdurma kararında şu ifadelere yer verdi: “SİT niteliğini haiz taşınmazların restorasyon veya bakım ihtiyaçları ve ekonomiye kazandırılmaları huşularında 2863 sayılı kanun ve 5366 sayılı kanunlar net ve emredici ifadelerle, anılan taşınmazlarda malik veya hak lehtarının sınırlandırmaktadır. Başka bir anlatımla dava konusu Bakanlar kurulu kararlarına esas; 1. Derece kentsel sit konusu taşınmazların, maliki bulunan hazine adına Maliye Bakanlığı’nın her türlü tasarruf yetkisinin anılan yasalarla sınırlandırılmış olduğu görülmektedir. Sit olarak koruma altına alınan hazine taşınmazlarının satışında emredici düzenlemeler gereğince 2863 sayılı kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanunun uygulanması gerekmektedir. Belirtilen gerekçeyle de yukarıda yer verilen yasal düzenlemeler karşısında dava konusu taşınmazların 4706 sayılı yasa kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı görülmektedir.”
‘Emlak GYO Saraçoğlu’nda bir adım bile atamaz’
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan kararı şöyle değerlendirdi: “Bu karar doğrultusunda Emlak GYO Saraçoğlu’nda bir adım bile atamaz, hiçbir yetkisi kalmamıştır. Hatta Emlak GYO geçtiğimiz hafta arsa satışı gelir paylaşımına ilişkin ihale ilanı 26 Nisan’da bu ihaleyi yapacağını duyurmuştu. O ihale de artık hukuksuzdur. Bu karar Türkiye Cumhuriyeti’nde hala cesur ve hukuktan yana tavır alan bir yargının olduğunun göstergesidir. Bu bize umut olmalı.Emlak GYO’ya geçmiş olsun. Cumhuriyet’in ilk toplu konut alanına dair 1994 yılında bu yana her türlü rant girişimini durdurma süreci içinde ve kararlığında olan Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin hukuksal mücadelesiyle durdurulmuş olmasından gurur duyuyoruz.”

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen de, “Bu karar hepimiz için biraz şaşırtıcı oldu. Kent için verdiğimiz mücadelede aslında daima haklı olsak da, Türkiye’de hukukun işlemediğine ve çok fazla yıkıma şahit olduk. Saraçoğlu Mahallesi hakkında çıkan bu karar Türkiye’de hukuk gerçekten işletildiği zaman neler olabileceğinin göstergesidir. Umarım bir şekilde arkadan dolanarak yeniden hukuksuzluğu inşa etmezler. Haklılığımızla beraber devam eder ve Saraçoğlu’nu kamusal anlamda yeniden kazanmanın mutluluğunu yaşarız” dedi.
Mahalle ihaleyle satışa çıkarılmıştı
Saraçoğlu Mahallesi ile ilgili dün bir gazetede yayınlanan ilanda TOKİ’ye bağlı Emlak GYO eliyle satışa çıkarıldığı bilgisi yer almıştı. İhale tarihi 26 Nisan olarak belirlenmişti. Danıştay’ın bu kararından sonra ihalenin yapılıp yapılmayacağı merak konusu.
Saraçoğlu Mahallesi’nin tarihi
1940’larda planlanıp hayata geçirilmiş cumhuriyetin ilk toplu konut projesi Saraçoğlu Mahallesi’nin temelini 1944 yılında dönemin başbakanı Şükrü Saraçoğlu attı. Mahalle, 1945 yılında Alman mimar Paul Bonatz tarafından projelendirildi. Cumhuriyet döneminin üst düzey bürokratlarına lojman olarak yapılan 434 konutluk yerleşim biriminin yapımı 1946 yılında tamamlandı.
Mahalle, geniş bahçeli evler, yürüyüş yolları, tiyatro, kütüphane ve okuldan oluşuyor.