Muğla’daki Okluk Koyu’nda inşa edilen 300 kişilik devlet konukevinin yayılacağı alan güvenlik bölgesi oluşturma gerekçesiyle 20 hektardan (yaklaşık 25 futbol sahası) 65 hektara (yaklaşık 82 futbol sahası) çıkartılıyor.

Fotoğraflar: DHA
Beş koyun imara açıldığı Gökova Körfezi’nde, 23 yıl önce dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal için yapılan dört oda bir salon, 230 metrekarelik cumhurbaşkanlığı konutu yıkılmıştı.
Bunun yerine 400 personelin çalışacağı büyüklükte bir konukevi yapılması kararlaştırılmış, 2017 bütçesinden ödenek ayrılmıştı.
İnşaat başlamış, bölgeye iki yat yanaşma yeriyle, iki iskele ve plaj da yapılacağı açıklanmıştı. 40 bine yakın sığla ve çam ağacı kesilmiş, yaşanan ‘doğa katliamı’nı protesto etmek isteyen Marmaris Kent Konseyi öncülüğündeki STK’lara jandarma izin vermemişti.
Yasal engeller ‘aşıldı’
Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 12 Mart 2018’de onayladığı plan değişikliği 29 Mart 2018’de askıya çıkartıldı. 27 Nisan tarihine kadar askıda kalacak olan değişiklik, daha büyük alanda yapılaşmanın yolunu açarken açılan iptal davaları nedeniyle yapımın durdurulmasını önleyici düzenlemeler de içeriyor.
Plan değişikliğiyle ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ içerisinde kalan yaklaşık 64 bin 937 hektarlık alan, ‘Kamu Hizmet Alanı’ olarak belirlendi ve 500 metrelik koruma kuşağı ‘Kamu Hizmet Alanı’ sınırlarından geçirildi.
Ormanlık alana inşaat yapılabilmesi için “Plan Değişikliği onama sınırları içerisinde kalan orman alanları Bakanlığın uygun görüşü doğrultusunda tahsis, kiralama ve irtifak hakkına konu edilebilir” denilerek de ormanlık alanın inşaat açılmasının önündeki yasal engeller aşıldı.
Halen 20 hektarlık alanın dört hektarında ve en fazla 13 metre yüksekliğinde olması öngörülen inşaat alanının çok daha geniş alana yayılması ve daha yüksek binalar yapılabilmesinin planlandığı da ileri sürüldü.
Plan değişikliğine bakanlıklar, olumlu ya da olumluya yakın görüş verirken Muğla büyükşehir belediyesi itiraz etti.
CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, plan değişikliği yapılmadan inşaata başlandığını vurgulayarak şunları söyledi: “Çevre değişiklik planları ile daha büyük doğal SİT alanlarını inşaat sahası haline getiriyorlar. Bunu da iptal davaları sürerken yapıyorlar. Bu imar değişikliği de o alanı kaçak olmaktan çıkartmayacak.”
TMMOB Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sarıaltun da bugüne kadar yapılaşma yasağı olan Okluk Koyu ve çevresindeki alanda hukukdışı düzenlemeler yapıldığına tanık olduklarını belirterek şöyle konuştu: “Askıya çıkartılan yeni plan değişikliğinin çevre duyarlılığı olan, doğayı korumayı amaçlayan içeriği olduğu söyleniyor. Doğal olarak daha geniş alanların sit derecesinin düşürüldüğü endişesine kapılıyoruz, daha büyük alanların yapılaşmaya açıldığını düşünüyoruz.”