Dünyanın en eski alışveriş merkezlerinden biri sayılan Kapalıçarşı’nın Sandal Bedesteni’nde restorasyon gerekçesiyle boşaltılmak istenen dükkanların sahiplerin kendilerini bedestene kitleyerek eylem yapmaya başladı.
Yarına kadar dükkanlarını boşaltmaları yönünde Fatih Belediyesi tarafından tebligat gönderilen yaklaşık 80 esnaf, sabah saatlerinde eyleme geçerek Bedesten’in dört ana kapısına kilit vurdu.
Bedesten içinde eylemini sürdüren esnaflardan İlyas Öztürk kilitli kapının arkasından basın mensuplarına konuştu. Sandal Bedesteni’nde 23 senedir esnaflık yaptığını söyleyen Öztürk, “Biz kendimizi buraya kilitledik. Ve diyoruz ki, büyüklerimiz sesimizi duyacak. Biz hiçbir zaman buradan çıkmayı düşünmüyoruz. Ta ki dışarıdaki temsilcilerimizden ‘Evet çocuklar çıkabilirsiniz. Biz mutabakata vardık. Çıkın’ diyene kadar. Biz buradan bir mutabakata varılmadan kesinlikle burayı boşaltmayacağız. Çıkmayacağız. Gerekirse de burada öleceğiz” diye konuştu.
Dışarıda esnaflar adına konuşan Sandal Bedesteni Koruma, Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği birinci temsilcisi Murat Çetin ise, kendisinin da bedesten de esnaflık yaptığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sandal Bedesten’in öncelikle onarıma ihtiyacı olmadığı halde, kurul kararı almaksızın burayı hileyle, kötü niyetle uzun süreli kiralama modeliyle yatırım programına almıştır. Yine hile ve kötü niyetle bizlerden devir haklarımız alınmıştır. Onarım hakkı bizim hakkımız olduğu halde onarım hakkımız elimizden alınmıştır. Hile ve kötü niyetle sözleşmelerimiz fes edilmiştir. Burada 80 esnafın mağduriyeti söz konusudur. Eğer buranın geliri arttırılacaksa bizlerle buranın geliri arttırılılır. Bizler devir usulü kiracılarız, kiralarımızı veriyoruz.“
Çetin, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden Sandal Bedesteni Derneği’nin temsilcilerinin muhatap kabul edilmesi ve müzakare başlatılmasını istediklerini belirtti.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde olan ve halı, turistik eşya, çanta, takı, giysi satılan dükkanların bulunduğu bedestenin kapısına Fatih Kaymakamlığı tarafından tahliye tebligatı asılmıştı.
Tebligatta ‘fuzuli şagil’ yani işgalci olarak tanımlanan esnafların 22 Nisan’da dükkanlarını tahliye etmesini, tahliye sırasında güvenlik güçlerinin gerekli önlemleri alması isteniyordu.
Öte yandan esnaflar, Mısır Çarşısı’nda devam eden restorasyona rağmen dükkanların boşaltılmadığına dikkat çekerek, bedestenin artan değerinin bu uygulamanın altında yatan neden olduğunu savunuyor.