• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Tabip odası yönetimi, Erdoğan'ın doktoruna soruşturma açtığı için hakim karşısında

28/04/2022 15:38

CANAN COŞKUN

canancoskun@diken.com.tr

@canancoskun

İstanbul Tabip Odası yönetimi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın doktoru olan ve onun tarafından rektör olarak atandığı Kocaeli Üniversitesi’nden barış akademisyenlerini ihraç eden Prof. Dr. Sadettin Hülagü hakkında disiplin soruşturması başlattıkları için hakim karşısına çıktı. Hekimler, söz konusu davanın meslek odalarının görevini yapmasını engellemeyi hedeflediğini söyledi.

Fotoğraf: Diken (Mesude Erşan)

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doktoru Prof. Dr. Sadettin Hülagü, 2014’te Erdoğan’ın atamasıyla Kocaeli Üniversitesi’ne rektör olmuştu. Hülagü, ‘Bu suça ortak olmayacağız‘ bildirisine imza atan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda görevli Onur Hamzaoğlu, Nilay Etiler Lordoğlu, adli tıp anabilim dalında görevli Ümit Biçer, çocuk sağlığı ve hastalıkları anabilim dalında görevli Zelal Ekinci ve Mehmet Cengiz Elçin’i akademiden ihraç etmişti. İhraç edilen akademisyenler de Hülagü’yü Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) şikayet etmişti. TTB de soruşturma görevini İstanbul Tabip Odası’na vermişti.


Hülagü hakkında İstanbul Tabip Odası ‘tıp etiğine aykırı davranmak, meslektaşlarını küçük düşürücü fiil içinde olmak ve etik ihlal yapmak’ suçlamasıyla disiplin soruşturması başlatmıştı. Hülagü’ye ceza verilmedi, ancak tarafların itirazı nedeniyle disiplin soruşturması TTB Yüksek Onur Kurulu’na taşınmıştı. 

İki yıla kadar hapis talebi

Soruşturma açan İstanbul Tabip Odası’nın o dönemki yönetim kurulu başkanı Pınar Saip, genel sekreteri Osman Küçükosmanoğlu, Rukiye Ömeroğlu, Güray Kılıç, Murat Ekmez, Osman Öztürk ve Recep Koç hakkında ‘görevi kötüye kullanmak‘ suçlamasıyla dava açıldı, iki yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

İstanbul 27’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya İstanbul Tabip Odası’nın altı üyesi katıldı. Hülagü’yü de avukatı temsil etti. Meslektaşlarıyla dayanışmak için Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı da salondaydı.

Duruşmada ilk olarak İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip savunma yaptı. Saip şunları söyledi: “38 yıldır hekimim ve hayatımda ilk defa görevi kötüye kullanmak suçundan yargılanıyorum. Toplum sağlığını, meslek etiğini korumak bizim görevlerimiz arasındadır. Hem hastaya hem de topluma karşı ödevlerimiz vardır. Bir hekim önce insan haklarına sahip çıkmalıdır, insan haklarını korumayan hekim mesleğini de yerine getiremez. Buna uyup uymadığını da meslek odaları denetler.”

Saip, Kocaeli Tabip Odası yönetiminden beş kişinin ‘Kocaeli Tıp Fakültesi’nde çalıştığından taraflı davranabileceklerini düşünerek‘ TTB’ye başvurduğunu, TTB’nin de soruşturmayı yürütmesi için İstanbul Tabip Odası’nı görevlendirdiğini anlattı. Saip, yargılandıkları davanın ‘meslek odalarının görevini yapmasını engellemeyi hedeflediğini‘ söyledi.

Oda yönetim kurulu genel sekreteri Osman Küçükosmanoğlu da şunları söyledi: “34 yıllık hekimim, birçok ilin tabip odasında görev yaptım. Şikayetin gerekçesi olduğunu ve değerlendirilmesi gerektiğini düşündük. Onur kuruluna sevk etmeye karar verdik. Yasada ve Anayasa’da belirtildiği üzere biz bir meslek odasıyız. Bu olayın yargıya taşınması İstanbul Tabip Odası’nın faaliyetlerini engellemeye yöneliktir.”

Güray Kılıç da “Meslek kuruluşlarının görevlerini kısıtlamak amaçlı bu davayı kabul etmiyorum” dedi.

‘Biz ceza mahkemesi değiliz’

Recep Koç da 40 yıllık hekim olduğunu belirterek şunları söyledi: “Biz bir ceza mahkemesi değiliz. Meslek etik kurallarına göre değerlendirme yaparız. Bu dosya da önümüze geldiğinde ciddi bir dosya olduğunu düşündük. Çünkü başka üniversitelerde de barış bildirisine imza atan öğretim üyeleri vardı, ancak onlar görevden atılmamıştı. Ortada bir ayrım vardı, bu yüzden onur kuruluna sevk ettik. Onlar da ceza verilmemesi yönünde karar verdi.“

‘Hülagü gerçeği ters yüz etti’

Murat Ekmez “Hülagü’nün suçlaması gerçeğin ters yüz edilmesi ve çarpıtmadır” dedi.

‘İhraç edilenlerin yarısı Kocaeli’den’

Osman Öztürk de 38 yıllık hekim olduğunu, 10 yıldır tabip odalarında görev aldığını söyledi ve görevi sırasında bunun gibi yüzlerce şikayet hakkında karar verdiğini söyledi. Öztürk, Hülagü’nün beş meslektaşının görevinden ihraç edilmesinde büyük rol oynadığını söyledi ve şunları ifade etti:

“Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisinden üç gün sonra üniversite senatosu bildiriyi terörle bağlantılandırdı. O sırada ortada ne bir soruşturma ne bir dava vardı. Akademiden ihraç edilen öğretim görevlilerinin yarıya yakını Kocaeli Üniversitesi’ndedir. Bu yüzden burada bir ayrım yapıldığını düşünüyoruz.“

Hülagü’nün avukatı da şikayetinin devam ettiğini söyledi ve davaya katılma isteğinde bulundu. Mahkeme, Hülagü’nün davaya katılma isteğini kabul etti ve Rukiye Ömeroğlu’nun ifadesinin alınması için bir sonraki duruşmanın 4 Ekim saat 12’de yapılmasına karar verdi.

‘Bu dava antidemokratik ortamı gösteriyor’

Duruşmadan önce adliyenin önünde konuşan İstanbul Tabip Odası’nın yeni başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, yetki ve sorumluluklarını kullanan odaya karşı açılan davanın, ülkenin içinde bulunduğu antidemokratik siyasi ortamı gösterdiğini söyledi.

Erdoğan, yasal görev ve yetkilerinden ödün vermeyeceklerini, demokrasi ve sağlık hakkı mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini yineledi.

Anayasa Mahkemesi’nin, ‘Barış Bildirisi’nin ifade özgürlüğünün koruması altında ve akademik özgürlük çerçevesinde bir metin olduğuna karar verdiğini hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu karar sonucunda hukuki bir sonuç elde edilmese de KHK’lara dayanarak uygulanan idari yaptırımların çoğu halen yürürlükte. Akademik özgürlük kapsamında kabul edilen bir bildiriyi imzaladıkları gerekçesiyle kamu görevinden ihraç edilen meslektaşlarımızın, kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin yetkili kurulları tarafından uğradıkları haksızlığın incelenmesi isteği, yasal mevzuata uygun. Yanı sıra hekimlik mesleği etiği kuralları çerçevesinde değerlendirilmeyi hak ediyor.”

Kategori:Diken özel, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Erdoğan: CAATSA'da yumuşama var

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’nin Türkiye’ye dönük CAATSA yaptırımlarında bir yumuşama olduğunu söyledi ve ekledi: “Dostum (ABD Başkanı Donald) Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte bu konularda daha açık, daha yapıcı, daha samimi bir iletişime kavuştuk.”

Hindistan'da gündem Türkiye'ye boykot

Son dönemde Pakistan’la çatışmalar yaşayan Hindistan’da, Türk malları ve şirketlerine dönük ‘Önce Millet’ adlı boykot hareketi başlatıldı.

Erdoğan'dan 'Lozan' tepkisi: Duymuyor uyduruyorlar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, muhalefetin PKK’nın Lozan vurgulu açıklaması üzerinden iktidarı hedef almasına tepki gösterdi: “Sizler duydunuz mu benden? Bunun ‘terörsüz Türkiye’yle yakından uzaktan alakası yok. Bunlar maalesef duymuyorlar, uyduruyorlar.”

İmamoğlu: Silahların susması tek başına barış anlamına gelmez

Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘Avrupa Günü’ resepsiyonuna mesaj yolladı: “Adil bir toplumsal ve siyasi düzen kurulmadan, kalıcı barışa ulaşmak mümkün değildir.”

Rihanna üç yıl sonra Şirinler filmi müziğiyle dönüyor

Barbadoslu şarkıcı Rihanna, 18 Temmuz’da vizyona girecek yeni ‘Şirinler’ filmi için seslendirdiği ‘Friend of Mine (Benim Arkadaşım)’ adlı şarkısıyla dönüyor.

İletişim Başkanı Altun'un, CHP'li Özel'e açtığı tazminat davasına ret
Evden kaçan ördeği ararken kayıp kadının cansız bedenini buldular

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 755 gündür hapiste

YAZARLAR

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

Yeşil zeytini neden yemedin Sait?

Ayhan Tinin

Editör eksikliği fazlalık yaratır

Mustafa Dağıstanlı

Anne dediğin başlangıçtır

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Dilsiz bir ülkenin çığlığı

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sırrı Süreyya Önder'in 'Cumhuriyet' eleştirisi üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Berkant Gültekin: Saray, demokrasi musluğunu uygun gördüğüne açacağının sinyalini veriyor

Salih Cenap Baydar: Demokrasinin özü hesap soran vatandaş, hesap veren siyasetçidir

Remzi Özdemir: Türkiye'de en büyük sorun gelir adaletsizliği

Attila Aşut: Arapça sevdalısı siyasetçiler tehlikeli sonuçlar doğuracak sözcükleri kullanırken kılı kırk yarmalı…

Orhan Gazi Ertekin: Aleviler, Kürtlerin kaçınılmaz olarak dahil olacağı anayasal sürece hazırlandılar mı? 

Özgür Orhangazi: Dış sermayeye yapılan ödemeler 2025'in ilk çeyreğinde 6,5 milyar dolara ulaştı

Ender İmrek: Çözüm süreci sağlam hukuki güvenceler, uluslararası gözetim ve toplumsal seferberlikle doğru hatta ilerleyebilir

Orhan Gökdemir: Halk demokrasisine ihtiyacımız var

Umur Talu: Ne iktidar devletinin ne de 'devlet'in özündeki nefret ve şiddet bitiyor

Emin Çölaşan: AKP'li belediyelerde yolsuzluk molsuzluk yok, tertemiz!

Onur Çanakçı: Kronikleşen kriz hali

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×