Türkiye’den ihraç malları taşıyan 80 TIR Suudi Arabistan’ın Duba Limanı’nda bir haftadır bekletiliyor. Cidde Limanı’nda da bekletilen 300 konteyner var. Sektör temsilcileri, “Olay siyasi, çözüm de siyasi maalesef” diyor.
Bloomberg HT’de İş Dünyası programına katılan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener bunun tamamen siyasi bir durum olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Demokrasiyle tam tanışmamış ülkelerle aranızda en ufak bir gerilim olduğunda konu ülkenin bütün birimleri durumdan bir vazife çıkartıp size karşı bir tavır sergilemeye başlıyorlar. Durum ancak sayın Cumhurbaşkanımızın müdahil olmasıyla olacak ama şu anda siyasi ilişkiler de çok iyi değil. Demokratik ülkelerle zaman zaman sorun yaşasak da sorun olmuyor ama Suudi Arabistan gibi ülkelerle sorun yaşadığında tüm alt birimler de tavır almaya başlıyor.”
Ortadoğu’da Irak ve Suriye gibi ihracat yollarının kapanmasının ardından Türkiye’nin Suudi Arabistan üzerinden daha fazla ihracat yaptığına işaret eden Şener mevcut durumla ilgili şu bilgileri verdi:
“Suudi Arabistan’la ticaretimiz Ortadoğu’daki Irak ve Suriye gibi güzergahlar kapandıktan sonra TIR’lara yüklenen malların gemiyle Duba Limanı’na gitmesi şeklinde yapılıyordu. Salı günü de son gemi gitti ve yolcularıyla 80 TIR gemiden indirildi. Suudi Arabistan bu TIR’ların ülkeye girişine izin vermedi. Hatta liman sahasında bu TIR’ları Türkiye’ye dönüş istikametine çevirip ‘bir sonraki gemiyle geri gidecektir’ dedi ve şu anda bu TIR’lar orada bekliyor. Aynı zamanda Cidde Limanı’nda da Türkiye’den giden ihraç mallarını taşıyan 300 konteyner beklemede. Bu tip beklemelerde Türkiye tek kaybeden değil. Suudi Arabistan’daki ithalatçılar da zarar görüyor. Bedelini ödedikleri malları ülkeye sokamıyorlar.”
‘Çözüm de şu anda siyasi malesef…’
“Şu anda bizim durum tamamen siyasi” diyen Şener şöyle devam etti: “Özellikle Türkiye’de büyükelçilikte yaşanan malum olaydan (Kaşıkçı cinayeti) sonra uluslarararası kurumların ve Türkiye’nin haklı yaklaşımları Suudi Arabistan cephesinde bu tip engellemeleri gündeme getirdi. Yaklaşık 2.5 milyar dolarlık ithalat-ihracat yaptığımız Suudi Arabistan’dan bahsediyoruz. Çözüm de şu anda siyasi malesef.
‘İhracatımızın yüzde 2’si bu güzergahtan gidiyor’
“Bu 80 aracın yarısı tekstil ürünü, geri kalanı da inşaat ve muhtelif ürünler. Bozulacak ürünlerin geçişine izin verildi. Şu anda limanda bozulacak ürünler yok ama Suudi ithalatçıların bedelini ödediği ürünler var. Onlar da girişimlerde bulunuyor. Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 2’sine yakın bir kısmı bu güzergahtan gidiyor. Kuveyt’e giden ihracat da buradan gidiyordu. Krizden dolayı biz Katar ve Dubai’ye ihracatımızı İran üzerinden yapmaya başlamıştık. O kısım bu durumdan çok etkilenmedi fakat şu anda Suudi Arabistan’daki kriz güncel.”
AKP üyesi Cahit Eftekin Twitter hesabından TÜMER Grup Yönetim Kurulu Başkanı’nın kendisine gönderdiği ve Duma Limanı’nda bekleyen tırların görüntülendiği bir videoyu sosyal medya hesabından paylaştı.