Tekirdağ’da akıl hastanesine yatırılmaya direnen şizofreni hastası 34 yaşındaki Ali Çelebi’nin başına defalarca copla vurarak ölümüne neden oldukları öne sürülen polisler için 11 aydır işlem yapılmadığı, hatta bizzat aynı polisler tarafından hazırlanan olay tutanağında Çelebi’nin ölümünün ‘şüpheli‘ olarak belirtildiği ortaya çıktı.
Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, geçen yıl 4 Ağustos’ta her yıl bir hafta süreyle tedavi gördüğü Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne yatırılmak üzere Çerkezköy’den İstanbul’a götürülmek istenen Çelebi, ambulanstan kaçtı.

(Fotoğraf: Reuters)
‘Kafasını kaputa vurarak kendine zarar verdi’
Akrabalarının yanına sığınan Çelebi’yi ikna etmek için olay yerine polis çağrıldı. İddiaya göre, ambulansa bindirilmek istenen Çelebi bir polisi itince yüzüne biber gazı sıkıldı. Güçlükle yakalanan Çelebi’nin polis aracının kaputuna yatırıldığı, defalarca başına ve sırtına copla vurulduğu öne sürüldü.
Çelebi, iple sedyeye bağlandıktan sonra götürüldüğü hastanede yaşamını yitirdi.
Polisler tarafından hazırlanan tutanakta, “Çelebi’nin yüzüstü yere düştüğü, kafasını polis aracının kaputuna ve yere vurarak kendisine zarar verdiği” öne sürüldü. Çelebi’nin ölümü ‘şüpheli‘ olarak nitelenirken, bir de dokuz polisin darp raporu aldığı ortaya çıktı.
Polisler ‘bilgi verdi’
Çerkezköy Emniyeti’nce hazırlanan fezlekede de iki ambulans görevlisi ve bir hemşirenin ‘şüpheli‘ olarak, Çelebi’yi darp eden polislerin ise ‘bilgi veren‘ olarak ifadeleri alındı.
Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişim Derneği (RUSİHAK) ve Çelebi ailesi adına dosyaya müdahil olan Avukat Özlem Özkan, Ali Çelebi’nin başına gelenlerin ‘devlet politikası’ olduğunu belirtti.
Özkan, “Polisin haleti ruhiyesi, etkisiz hale getirip hastaneye kaldırma şeklinde. Hastalarla ilgili ne bir bilgilendirme, ne de insani müdahale var. Tamamen kendi bildikleri yöntemle hallediyorlar” dedi.