17 Aralık’taki yolsuzluk operasyonu sonrası AKP hükümetiyle Fethullah Gülen Cemaati arasında kızışan ‘belgeler savaşı’nda yepyeni bir perde açıldı.
Hükümete yakın Yeni Şafak ve Star gazeteleri, ‘paralel yapı’nın ülke çapında siyasetçilerin yanı sıra 7 bine yakın yazar, çizer, sanatçı ve akademisyeni de ‘an be an’ dinlediğini öne sürdü.
Yeni Şafak’ın belgelere dayandığı öne sürülen ‘Derin kulak Pensilvanya‘ başlıklı haberinde, ‘Paralel yapı seni de dinledi mi, tıkla öğren!’ ibaresiyle dinlenen 3 bin 64 kişinin tam listesine yer verildi. Star gazetesi de aynı listeyi yayımladı.
Haberdeki iddialar şöyle:
MERKEZ ÜSSÜ ÇAĞLAYAN ADLİYESİ: “Belgeler Çağlayan Adliyesi’nde, 125 klasörün içinde bulundu. İddiaya göre, ‘paralel yapı’ bunları İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gizlemeyi başardı.
KİMLER DİNLENDİ? Haberde, ‘sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gazeteciler, yazarlar, öğretim üyeleri, işadamları, siyasetçiler, medya kuruluşlarının santralleri ve bankalar’ dinlendi. Adı açıkça verilen bazı isimler şöyle:
İçişlerİ Bakanı Efkan Ala, MİT müsteşarı Hakan Fidan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Erdoğan’ın Başsiyasi Danışmanı Yalçın Akdoğan, THY Genel Müdürü Temel Kotil, AKP’nin kurucularından Abdüllatif Şener, İHH Başkanı Bülent Yıldırım; gazeteciler Hakan Çelik, Ali Bayramoğlu, Ertuğrul Özkök, Nihal Bengisu Karaca ve İsmail Küçükkaya, Can Dündar, Banu Güven, akademisyen Mithat Sancar, Ahmet İnsel…
GEZİ DİNLEMELERİ: İddiaya göre binlerce isim, 17 Aralık-25 Aralık soruşturmalarının yanı sıra bazen de Gezi Parkı eylemlerine ilişkin dosyalar kapsamında dinlendi.
SELAM TERÖR ÖRGÜTÜ: Belgelere göre, Başbakan Tayyip Erdoğan ve yakın çevresi için ‘Selam Terör Örgütü‘ adlı bir ‘bahane örgüt uyduruldu’. 2011/762 nolu dosya kapsamında, 2011’den bu yana, yani 7 Şubat 2012’deki MİT krizinden de önce, her konuşma tapelenip arşivlendi.
DARBE SONRASI PLAN: İddiaya göre, hükümet darbeyle devrildikten sonra siyasetçi, gazeteci, yazar ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişiyi cezaevine konacaktı. Plan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonlarının ardından kayıtsız dinlemeler yapıldığını tespit etmesiyle deşifre oldu.
HAYALİ İHBAR MEKTUBU, OK İŞARETLİ ERDOĞAN: Yeni Şafak’a göre, eski Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen 2011’de dört sayfalık ‘hayali’ bir ihbar mektubunu gerekçe göstererek soruşturmayı başlattı. Yeni Şafak’a göre, “Soruşturmayı yürütenler dört sayfalık ihbar mektubunun bir kenarına ‘Tayyip Erdoğan’ notu düştü. Belgelerin üzerindeki ‘Tayyip Erdoğan’ ibaresi daha sonra eklenen bir ok işaretleriyle belirgin hale getirildi. 5 kişiyle başlayan soruşturmaya önce Başbakan Erdoğan, daha sonra başta danışmanlar olmak üzere Başbakan’ın tüm çevresi dahil edildi.” Soruşturmayı daha sonra TMK Savcısı Adnan Özcan sürdürdü.
Gülen: Miting meydanlarında kullanım amaçlı
Fethullah Gülen’se iddiaları reddetti. Gülen, avukatı Nurullah Albayrak aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Birbiriyle düşünsel irtibatı olmayan 7.000’in üzerinde kişinin aynı soruşturma kapsamında dinlendiği iddiası doğru ise; bu işlemi yapan sorumlular sıfatlarına bakılmaksızın cezalandırılmalıdır” ifadesini kullandı. Açıklamada, iddianın ‘akla ve mantığa uygun olmadığı‘, ‘miting meydanlarında kullanılmaya yönelik olduğu’ savunuldu.