• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Savcıya göre Zirve katliamı 'terör eylemi' değil, Ergenekon'la bağlantısı yok

08/04/2016 10:39

 

Malatya’da üç Hristiyan’ın ‘misyonerlik yaptığı’ gerekçesiyle öldürüldüğü Zirve Yayınevi katliamı, sanıkların aralarında hiyerarşik bağ olmadığı, eylemlerinin süreklilik arz etmediği ve katliamda kullandıkları bıçakların teknik olarak yetersiz olduğu gerekçesiyle savcılık tarafından ‘terör eylemi’ olarak sayılmadı.

‘Ergenekon bağlantısı yok’

abuzer yildirim1

Fotoğraf: DHA


Malatya’da 18 Nisan 2007’de Zirve Yayınevi basılarak Alman Tilman Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel boğazları kesilerek öldürülmüştü. Katliam dosyası, Ergenekon davasıyla birleştirilmiş ancak ilerleme sağlanamamıştı.

Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’ın haberine göre savcı Burhanettin Olgun, 213 sayfalık mütalaasını Malatya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne önceki gün sundu. 2012 yılındaki iddianameden farklı olarak bu kez saldırının ‘Ergenekon örgütü’yle bağlantısı olmadığı savunuldu.

Önceki iddianamede, suçüstü yakalanan, iki yıl önceyse salıverilen sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir ve Hamit Çeker’in cinayetleri Ergenekon’a bağlı TUSHAD’ın kontrolünde işlediği belirtiliyordu. TUSHAD’ın Ergenekon davası sanıklarından Hurşit Tolon tarafından 1993 yılında TSK içerisinde Ergenekon örgütü tarafından gizlice kurulduğu kaydedilerek katliam Ergenekon davasıyla ilişkilendiriliyordu. Bu iddia, misyonerler içinde ajanlık yapan eski asker İlker Çınar’ın verdiği bilgi ve belgelere dayandırılıyordu.

Savcı Olgun yeni iddianamede sanıkların eylemleri ile Ergenekon arasında bağ olduğuna ilişkin delil elde edilemediği görüşünü dile getirdi. Olgun, İlker Çınar’ın iddiasının gerçekliğinin teyit edilemediğini, aynı zamanda başka belgelerle de desteklenemediğini kaydetti.

Savcı, bu nedenle tüm sanıkların ‘Ergenekon yöneticisi veya üyesi olma’ ve ‘Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme’ suçlarından beraat etmesini istedi.

‘Ergenekon yoksa terör de değil’

Bu bilgiler doğrultusunda, cinayetlerin arka planında bir ‘ideoloji’ olsa da, herhangi bir örgüt olmadığı için suçun ‘terör suçu’ sayılamayacağı savunulan iddianamede, katliamda kullanılan kurusıkı tabanca ve bıçak gibi silahların da ‘terör örgütü sayılmaya’ yetmeyeceği savunuldu. Asli faillerin ‘terör örgütü yöneticiliği veya üyeliği’ suçlarından da beraatine karar verilmesi istendi.

Mahkeme, savcılığın mütalaası doğrultusunda karar verirse, sanıklar birden çok ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alsalar bile 36 yıl cezaevinde kaldıktan sonra şartlı tahliyeden yararlanabilecek.

Zirve katliamı sanıkları da serbest

‘Zirve’ katliamı davasında tutuklu sanık kalmadı!

‘Zirve’ katliamı sanığı devlet memurluğu için mahkeme izniyle KPSS’ye giriyor

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Araştırma: Beş yaşın altındaki her beş çocuktan birinde beslenme bozukluğu var

Türkiye’de 5 yaş altındaki her beş çocuktan birinde beslenme bozukluğu var. Yüzde yedisi yeterince beslenemiyor.

Ülkenin genelinde bu hafta sağanak yağış bekleniyor: Üç büyükşehirde hava durumu

Türkiye’nin büyük bölümünde bu hafta gök gürültülü sağanak etkili olacak. Hava durumu mevsim normallerinde seyrederken iç kesimlerde sıcaklık 1-2 derece düşecek.

Otomotiv sektörü: 2025'in ilk dört ayında üretim düştü, ihracat arttı

Türkiye’nin otomotiv üretimi, 2025’in ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 azalarak 464 bin 290 adete gerilerken toplam ihracat yüzde 5 artarak 12,5 milyar dolar oldu.

Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde final: Galatasaray Unicaja Malaga'ya 83-67 yenildi

Basketbol Şampiyonlar Ligi finalinde İspanya temsilcisi Unicaja Malaga’ya 83-67 mağlup olan Galatasaray, organizasyonu ikinci tamamladı. 

Sait Faik Hikâye Armağanı Burçe Bahadır'ın

71’nci Sait Faik Hikâye Armağanı, ‘Şimdi Dönecek Dünya’ kitabıyla Burçe Bahadır’a verildi.

'Peşin hükümlü' tarihi eser soruşturması: Rusya'nın amacı 'siyasi'
Dışişleri açıkladı, Davutoğlu doğruladı: İsrail'le mutabakatta 'nihai nokta' yakın

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 750 gündür hapiste

YAZARLAR

Araştırma: Beş yaşın altındaki her beş çocuktan birinde beslenme bozukluğu var

Mesude Demir

Editör eksikliği fazlalık yaratır

Mustafa Dağıstanlı

Anne dediğin başlangıçtır

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Dilsiz bir ülkenin çığlığı

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sırrı Süreyya Önder'in 'Cumhuriyet' eleştirisi üzerine…

Murat Sevinç

Silmek isteseler de silemezler

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Füruzan'ın röportajlarındaki dil dikenleri

Mustafa Dağıstanlı

GÜNÜN 11’İ

Alaattin Aktaş: 'Şak diye 10 milyar döviz satma' önerisi acaba 'şak' kısmı aynı kalmak kaydıyla faiz artışında uygulansaydı…

Murat Muratoğlu: 'Dış mihrak', 'üst akıl', 'iç hain' derken şimdi de repertuara 'malum çevreler' eklendi

Abdullah Tolu: Büyük şirketler futbol kulüplerinin statlarında loca kiralayarak, müşterileri ve personelini ağırlıyor

Yusuf Dinç: Politika faizini, enflasyonu bahane edip kura göre ayarlamaktan vazgeçilmeli…

Engin Solakoğlu: ABD'nin Ortadoğu'da yeniden çizmeye kalkıştığı harita bakımından Türkiye'nin önemi eşsiz

Erdal Sağlam: Bu iktidarın enflasyonu tek haneye indiremeyeceği çok açık

Ünal Özüak: Malaga ligin en iyi takımı olabilir ama Galatasaray daha motive olmalıydı

Abbas Güçlü: Çin, başta ABD olmak üzere diğerlerine hiç benzemiyor!

Nuray Babacan: Temkinli duran AKP'li siyasetçiler var

Murat Belge: İki çocuğunu öldürmüş 'vatanperver'le aynı safta yer almak 'bütün' AKP sempatizanlarını mutlu eder mi?

Faruk Bildirici: Haberi düzeltmesi, istismarın ayrıntılarının pornografik bir dille anlatıldığı satırları silmesi gerekirdi

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×