Batı Şeria’da geçen ay 3 İsrailli yerleşimci gencin kaçırılarak öldürülmesi, bu ay başında da İsrailli yerleşimcilerin misilleme olarak 16 yaşındaki bir Filistinli genci kaçırıp yakması, İsrail-Filistin savaşının yeniden tırmanmasına yol açtı.
İsrail, yerleşimci gençlerin öldürülmesinden Hamas’ı sorumlu tutarak, Gazze’ye yönelik kapsamlı saldırı başlattı. Hamas’ın cevaben gönderdiği füzeler bugüne kadar İsrail’de kimsenin ölümüne yol açmadı. Buna karşılık, hastane yetkilileri İsrail’in insansız hava araçlarıyla yaptığı saldırılarda bugüne kadar çoğu kadın ve çocuk, 100 dolayında Gazzelinin öldüğünü açıkladı. Başbakan Netanyahu’dan Gazze’ye ağır darbe indirme talimatı alan İsrail ordusunun kara operasyonuna hazırlandığı, bu amaçla sınıra 40 bin dolayında asker yığdığı bildiriliyor.
Bu defa işin içinde sadece İsrail’in “güvenliği” değil başka bir konunun da olduğu anlaşılıyor. Bir uluslararası güvenlik araştırmaları uzmanı olan Dr. Nafiz Ahmed’in The Guardian gazetesinde yayımlanan kapsamlı analizine göre, bu defaki saldırının amacı, Gazze kıyılarındaki doğalgaz kaynaklarını kontrol altına alarak, İsrail’in enerji krizine girmesini önlemek. Yazar, İsrail Genelkurmay Başkanı Moşe Yalon’un daha 2007 yılında, Gazze açıklarında keşfedilen doğalgaz kaynaklarının bağımsız Filistin devletine ekonomik bağımsızlık sağlamasının söz konusu olmadığını; Hamas’ın bu kaynağı İsrail’e karşı saldırıları finanse etmek için kullanacağını; bunun için Hamas’ın kökünün kazınması gerektiğini söylediğini hatırlatıyor. Netanyahu hükümetinin amacının sadece Hamas’ın saldırılarını önlemekle sınırlı olmayıp, Filistinlilerin doğalgaz kaynaklarını geliştirmelerini önlemek olduğu sonucuna varıyor.