Rusya'dan Türkiye'ye İdlib eleştirisi: Mutabakatı tam uygulamadı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İdlib konusunda Türkiye ile vardıkları mutabakatın henüz tamamen uygulanmadığını söyledi.

Fotoğraf: Reuters

Türkiyey’yi İdlib mutabakatına uymaya çağıran Lavrov, “Türkiye’yle mutabık kalınan ateşkes rejimini gözetleme bahanesi altında terörist varlığının artmasına müsaade edilmemesi önemli” dedi.

Lavrov, silahsızlandırılmış bölge kurulması ve militanlarla ağır silahların tahliyesiyle ilgili hükümlerin Türkiye tarafından tam uygulanmadığını kaydetti.

İdlib mutabakatı

Suriye’nin kuzeybatısındaki bölgenin Rusya ile Türkiye arasında varılan İdlib mutabakatı uyarınca belli bir süre zarfında silahsızlandırılmasına karar verilmişti. 

Ancak mutabakat için verilen süre aşılmasına rağmen cihatçı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) bölgeden ağır silahlarını çekmemiş, hatta Türkiye destekli Ulusal Kurtuluş Cephesi’ni yenilgiye uğratarak bölgenin kontrolünü ele geçirmişti.

Son olarak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Suriye’nin geleceğini konuşmak için Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelmişti. 

Burada, Putin bölgedeki duruma yönelik askeri adım atılmasını isterken, Ruhani ise İdlib’in eski Nusra Cephesi savaşçılarından temizlenmesi için çaba gösterilmesini desteklediğini söylemişti.

Sputnik: İdlib’de yaralanan HTŞ lideri Antakya’da hastaneye kaldırıldı

İdlib’de iki patlama: 15 ölü, 70’ten fazla yaralı

Alman basını: Türkiye İdlib sözünde duramadı, Rusya tutumunu değiştirebilir

Türkiye uzlaştırmış: İdlib’de güç kaybeden ÖSO cihatçı yönetimi kabul etti

Putin ve Ruhani’den Erdoğan’a: İdlib’de militanlara müsamaha gösterilmemeli

Rusya Ankara’ya rapor etti: Nusra ‘silahsız’ bölgeden Suriye ordusuna saldırdı

Rusya’dan Ankara’ya İdlib mesajı: Terör yuvası sonsuza dek varlığını sürdüremez

Putin’e göre Ankara İdlib’de üzerine düşeni yapıyor: Teröristler çıkarılmaya başlandı

Sürenin dolmasına iki hafta kala: Kimse İdlib’den çekilme sinyali vermiyor

Lavrov, ‘İdlib’den tahliyeler başladı’ dedi: Türkiye’nin başaracağını umuyoruz

Erdoğan temkinli: İdlib’de bombardıman ihtimali ortadan kalkmadı

Şehrin yüzde 65’i elinde: HTŞ İdlib anlaşmasına uyma yönünde sinyaller verdi

Trump’tan bir günde ikinci övgü: Türkiye İdlib’de bize çok yardımcı oldu

Türkiye’den İdlib’e takviye: Askeri konvoya ‘Silah bırakmayız’ diyen grup eşlik etti

Erdoğan’la Putin’den ortak açıklama: 15 Ekim’de İdlib’de silahsız bölge kurulacak